Image default
TOP STORIES

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι ιταλοί γίνονται θύματα της νοσταλγίας

berlusconiΟι Ιταλοί πολιτικοί συχνά κατηγορούνται για έλλειψη του θάρρους που απαιτείται για να ανατρέψουν την προβληματική οικονομία της χώρας. Μήπως όμως το θέμα είναι οι Ιταλοί ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν θέλου μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση;

Αυτό το ερώτημα έρχεται στο μυαλό βλέποντας την καταθλιπτική εκστρατεία πριν από τις γενικές εκλογές της Ιταλίας που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου. Οι Ιταλοί φαίνεται όλο και περισσότερο να επιστρέφουν στο μέλλον, υποστηρίζοντας τον 81χρονο μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και καταδικασμένο εγκληματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό που κατεβαίνει με μια πλατφόρμα συντηρητισμού και νοσταλγίας. (Η καταδίκη του σημαίνει ότι του έχει απαγορευτεί να εισέλθει στο κοινοβούλιο και η προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πολύ απίθανο να αποφασιστεί έγκαιρα για να αλλάξει αυτό.) Η αντίθεση με τη γειτονική Γαλλία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: Πέρυσι, οι Γάλλοι ψηφοφόροι υποστήριξαν την καταπληκτική προσφορά του Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντάς του σαφή εντολή να περάσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

Θα ήταν όμως λάθος να συμπεράνουμε ότι οι Ιταλοί είναι κατά βάση αντίθετοι στην αλλαγή. Αντίθετα, έχουν μόλις περάσει έξι χρόνια πολιτικών που έχουν χαρακτηριστεί ως «μεταρρύθμιση». Ενώ ορισμένα από τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, άλλα έχουν δημιουργήσει σύγχυση ή ελάχιστα αισθητές βελτιώσεις στη ζωή των ανθρώπων.

Ο πρώτος γύρος ήρθε με τη μορφή της τεχνοκρατικής διοίκησης υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι, ο οποίος ορκίστηκε ως πρωθυπουργός στο ζενίθ της κρίσης κρατικού χρέους της Ιταλίας το 2011. Ο Μόντι πραγματοποίησε ριζική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, συνδέοντας την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, μέρος μιας δέσμης λιτότητας. Αυτά τα μέτρα έχουν ευρέως αποδοθεί στην παροχή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του πολιτικού χώρου που χρειάζεται για να παρέμβει αποφασιστικά και να σταματήσει την κρίση. Εντούτοις, έκαναν τον Μόντι αντιπαθή στο εκλογικό σώμα, το οποίο του παρέδωσε μια καταπληκτική ήττα στις γενικές εκλογές του 2013.

Μια δεύτερη ευκαιρία ήρθε κάτω από τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2014, ύστερα από ένα έτος ατελούς κυβέρνησης από τον Ενρίκο Λέτα. Ο Ρέντσι πέρασε τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, χαλαρώνοντας τους κανόνες μίσθωσης και απόλυσης. Αναθεώρησε επίσης το τραπεζικό σύστημα, αναγκάζοντας τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες να εγκαταλείψουν ένα σύστημα «ενός ανθρώπου, μιας ψήφου» το οποίο έκανε την ενοποίηση πολύ δυσκολότερη. Σε αντίθεση με τον Μόντι, ο Ρέντσι απολάμβανε πολύ χαμηλότερα επιτόκια χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία του έδωσε περιθώρια για μείωση των φόρων εισοδήματος και μισθοδοσίας. Ωστόσο, οι Ιταλοί κουράστηκαν με αυτό που θεωρούσαν ως ναρκισσιστικό κυβερνητικό στυλ και απογοητεύτηκαν από χρόνια υψηλής ανεργίας και άλλα προβλήματα. Σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2016, απέρριψαν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προώθησε, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί.

Ο Μόντι και ο Ρέντσι δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί στις προσεγγίσεις και τις προσωπικότητές τους. Ο πρώτος είναι ένας νηφάλιος ακαδημαϊκός, ενώ ο τελευταίος ένας επιδεικτικός πολιτικός. Ωστόσο, αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα: η μεταρρυθμιστική ατζέντα τους δεν επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη αρκετά γρήγορα ώστε να πάρουν εύσημα. Η Ιταλία τελικά αναπτύσσεται, αν και οι βελτιώσεις εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες για να τις παρατηρήσουν οι ψηφοφόροι. Η ανεργία των νέων, ενώ μειώνεται, παραμένει πολύ υψηλή για τα πρότυπα της ΕΕ, ενώ οι μισθοί μόλις αυξάνονται. Επιπλέον, ενώ η απασχόληση είναι σε υψηλά επίπεδα, η πλειονότητα των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε αντίθεση με τις μόνιμες.

Πολλοί στην Ιταλία, λοιπόν, νοσταλγούν το παρελθόν: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προωθεί ένα δημοψήφισμα για το ευρώ (το ενιαίο νόμισμα είναι λίγο μόνο δημοφιλές στο εκλογικό σώμα σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Στα δεξιά, η Λίγκα του Βορρά θέλει επίσης να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ και να καταργήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μόντι. Ο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia λειτουργεί σε συμμαχία με τη Λίγκα, δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος θα ήταν μη βιώσιμη για την ιταλική οικονομία. Ωστόσο, τελευταία φλερτάρει με την ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος, αν και αυτό θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν: ο Μπερλουσκόνι έχει μια τάση που μοιάζει με του Τραμπ, αλλάζοντας τόνο όποτε τον συμφέρει. Πριν από μιάμιση δεκαετία αντιμετώπισε την οργή των συνδικάτων επειδή επιχείρησε να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας. Τώρα λέει ότι θέλει να επανεξετάσει τη μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού του Ρέντσι για να δημιουργήσει πιο μόνιμες συμβάσεις. Θέλει επίσης να εισαγάγει έναν «ενιαίο φόρο» – μια ιδέα την οποία συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του όταν έτρεξε για πρώτη φορά, πριν από τουλάχιστον 24 χρόνια, χωρίς ποτέ να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του.

Πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις είναι φαντασιόπληκτες. Η κρίση παραγωγικότητας της Ιταλίας προηγείται της εισαγωγής του ευρώ και δε θα επιλυθεί αφήνοντας το ενιαίο νόμισμα. Η κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και θα αύξανε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του πανύψηλου δημόσιου χρέους της Ιταλίας. Η μείωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας θα αλλάξει ελάχιστα την ανεργία.

Ωστόσο, αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι ακριβώς αυτό που πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να ακούσουν. Όπως και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Βρετανίας που υποστήριξαν το Brexit και τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών που προώθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη τους στο παρόν. Νοσταλγία, καλωσόρισες πίσω στη Ρώμη.

Related posts

Société Générale και Crédit Agricole σε νέες περικοπές κόστους

banksnews

O«καυτός» δρόμος της ιδιωτικοποίησης

banksnews

ΔΝΤ για την Ελλάδα: Δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ελάφρυνση του χρέους

banksnews

Leave a Comment