Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων: Προς επαναφορά του μέτρου με υποχρεωτικό χαρακτήρα

Λίγο

η απροθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων

να προχωρήσουν σε

εθελοντικές μειώσεις ενοικίων

, λίγο και η εξάπλωση του κορωνοϊού που βάζει όλο και περισσότερες περιοχές στον προθάλαμο της καραντίνας, το υπουργείο Οικονομικών

αρχίζει να κάνει σκέψεις για επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%,

όπως δηλαδή εφαρμόστηκε και

στην περίοδο του Lockdown

.

Με φόντο το γενικό Lockdown στη Γαλλία αλλά και τα απανωτά ρεκόρ των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να “αποθαρρύνεται” από το πλαίσιο της εθελοντικής μείωσης των ενοικίων και εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης πραγματικής οικονομίας.

Δηλαδή η μείωση των ενοικίων θα είναι υποχρεωτική και θα επιβάλλεται παράλληλα με τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασια και τις άλλες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται στις περιοχές που μπαίνουν σε στο επίπεδο 4.

Αυτό που συζητιέται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να επιβάλλεται υποχρεωτική μείωση ενοικίων και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 3 αν και για την ώρα δεν έχουνε ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% αποτελεί βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου καθώς πρόκειται για μια δαπάνη η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ήδη η μείωση ενοικίου γίνεται υποχρεωτική στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της πανδημίας.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών που λενε χαρακτηριστικά “ακόμα δεν πήραμε τις αποζημιώσεις για τα τα παλιές μειώσεις και θα κάνουμε καινούργιες; 

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι ιδιοκτήτες χάνουν περισσότερα από μία μείωση μισθώματος σε σχέση με τα όσα κερδίζουν αν δεν προχωρήσουν σε καμία αλλαγή.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ειδήσεις σήμερα: Στο «κόκκινο» η διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν με φόντο την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας

Σκίτσα του Μωάμεθ: Έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό» από τον ΟΗΕΡεκόρ κρουσμάτων τους τελευταίους δυο μήνες κατέγραψε η Κίνα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

ΟΑΕΔ – Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται

banksnews

ΗΠΑ: Πάνω από 26 εκατομμύρια Αμερικανοί ζήτησαν επίδομα ανεργίας τις τελευταίες 5 εβδομάδες

banksnews

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πέντε ήμερες προθεσμία για τις αιτήσεις

banksnews

Ομόλογο: Πάνω από τα 24 δισ. οι προσφορές για το νέο δεκαετές

banksnews

Τόμσεν: Μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ισχυρές ανοδικές τάσεις το άνοιγμα

banksnews

Εισφορές: Ποιες δίνουν μεγαλύτερες συντάξεις – Παραδείγματα

banksnews

IMO: Στις πέντε κορυφαίες χώρες της Ναυτιλίας η Ελλάδα

banksnews

«Άσχημα νέα» από τον πρόεδρο του Eurogroup: «Είμαστε σε βαθιά ύφεση»

banksnews