Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων: «Κόντρες» σε τουριστικά νησιά με δήθεν δικαιούχους

Το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει από νωρίς στα τουριστικά νησιά. Στα

Δωδεκάνησα

, συγκεκριμένα, πολλοί

ιδιοκτήτες ακινήτων

βρίσκονται σε μαχαίρια με πολλούς ενοικιαστές τους που με το… «έτσι θέλω» βαφτίζονται δικαιούχοι και

κουρεύουν

μονομερώς τα ενοίκιο που καταβάλουν! Δυο είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Υπάλληλοι ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι δεν τελούν σε αναστολή εργασίας, αλλά επιδοτούνται ως άνεργοι, προχωρούν σε αυθαίρετη μείωση των ενοικίων τους παρά το γεγονός οτι ο νόμος ορίζει ως δικαιούχους μόνο όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών αξιώνουν μείωση μισθώματος και για την κατοικία τους παρά το γεγονός οτι ο νόμος ξεκαθαρίζει οτι το κούρεμα αφορά αποκλειστικά με μόνο την επαγγελματική τους έδρα.

Οι καταγγελίες αυτές έχουν φτάσει στην ΠΟΜΙΔΑ που ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα μείωσης ενοικίων, αφορά αποκλειστικά τους εν αναστολή σύμβασης εργασίας εργαζόμενους και δεν αφορά τους τελούντες σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων ή μη.

Συγκεκριμένα η νομοθεσία προβλέπει τα εξης: «Οι μισθωτές, μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, κατά περίπτωση. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως εάν έχει συμβληθεί ο ίδιος ή ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης ως μισθωτής, να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.»

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και κάθε είδος αυτοαπάσχολούμενους, γιατί οι τελευταίοι δικαιούνται μείωση αποκλειστικά στο ενοίκιο της ξεχωριστής επαγγελματικής τους εγκατάστασης (καταστήματος, γραφείου, εργαστηρίου τους κλπ.), και όχι της κύριας κατοικίας τους, ακόμη και αν την δηλώνουν ως φορολογική έδρα του επιτηδεύματός τους, ή ως μεικτής χρήσης, αφού προέχουσα χρήση στις περιπτώσεις αυτές είναι πάντοτε η της κατοικίας.

Ομοίως η ρύθμιση αυτή δεν αφορά οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μισθώσεων κατοικιών πλην της κύριας κατοικίας των εν αναστολή εργαζομένων, και όχι δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, ή προσωρινή διαμονή οποιουδήποτε.

«Συνεπώς σε όλες αυτές τις μη προβλεπόμενες περιπτώσεις μερικής απαλλαγής από το ενοίκιο μισθώσεων κατοικιών, αλλά και φοιτητικών μισθώσεων, οι μειώσεις του μισθώματος είναι παράνομες και οι μισθωτές οφείλουν το πλήρες ενοίκιο στους εκμισθωτές τους» τονιζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Ειδήσεις σήμερα: Αποφασισμένη να πάει «μέχρι τέλους» την υπόθεση Φουρθιώτη η κυβέρνηση – Η ώρα της δικαιοσύνηςΙορδανία: Ο βασιλιάς «έσπασε» τη σιωπή του με διάγγελμα στη δημόσια τηλεόρασηΜητσοτάκης: Πώς και γιατί έκλεισε ερμητικά το παράθυρο των πρόωρων εκλογών

Related posts

Χατζηδάκης: Ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης ως το 2023

banksnews

Η νέα λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο – Οι ΚΑΔ και τα ποσά

banksnews

Το 1 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα φέτος

banksnews

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: «Σκέψεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν ενοίκιο»

banksnews

ΕΛΓΑ: Πληρώνονται σήμερα αποζημιώσεις 14,7 εκατομμυρίων ευρώ

banksnews

Γερμανία: Στα 10 δισ. η έκτακτη στήριξη στις επιχειρήσεις από το «μερικό lockdown»

banksnews

ΛΑΜΨΑ: Προσφυγή στα δικαστήρια για τη δήθεν πώληση της «Μεγάλης Βρεταννίας»

banksnews

Κορωνοϊός: Για ποια χρέη και ρυθμίσεις προς την Εφορία ισχύει αναστολή πληρωμής έως τον Αύγουστο

banksnews

Αναστολή συμβάσεων και Συν-Εργασία: Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες

banksnews