Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για τον κορωνοϊό – ΕΡΓΑΝΗ: Οι δυσοίωνες ημέρες που εκτίναξαν την ανεργία το Μάρτιο – 12.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο σε μία ημέρα

Δύο είναι οι «κομβικές» περίοδοι που εκτίναξαν τον αριθμό των ανέργων το Μάρτιο. Μόνο το τριήμερο 3-5 Μαρτίου χάθηκαν πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας ( καταγγελίες συμβάσεων, οικειοθελείς αποχωρήσεις) ενώ άλλες 30.000 χάθηκαν από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου μετά το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων. Μόνο στις 16 Μαρτίου χάθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας. Έκτοτε μετά τη λήψη των μέτρων η κατάσταση παρουσίασε αποκλιμάκωση. Συνολικά οι απολύσεις ανήλθαν σε 77.044 , διαμορφώνοντας ένα δυσοίωνο τοπίο στην αγορά εργασίας. Η κυριότερη αιτία ωστόσο για την καταγραφή του χαμηλότερου ποσοστού στις ροές απασχόλησης από το 2001 ήταν η δραματική μείωση των προσλήψεων κατά 50%. Σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη το Μάρτιο 2020 έγιναν 103.000 προσλήψεις έναντι 202.000 πέρυσι.
Οι προσλήψεις το μήνα Μάρτιο αφορούν κυρίως τα εποχιακά επαγγέλματα και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η ακύρωση αυτών των προσλήψεων , σημειώνει το υπουργείο εργασίας όξυνε το πρόβλημα και όχι οι απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019 που ανήλθαν στις 90.924.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «είναι παροδικά και καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας να τα αναχαιτίσουμε. Τα αποτελέσματα για τον μήνα Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν την αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19.»
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό πρόσημο κατά 41.903 θέσεις εργασίας και έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου. Εκτοτε παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας.
Μέτρα έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά με τα οποία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα μια ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους, όπως αποτυπώθηκαν με τις μέχρι τώρα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κοινό παρανομαστή την ακύρωση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας δείχνοντας τα αντανακλαστικά, την ευαισθησία και την έγκαιρη παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης. Μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα και φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας που πήγαιναν να δημιουργηθούν.
Ταυτόχρονα, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο αποδεικνύουν τη δυναμική αποκλιμάκωσης της ανεργίας που έλαβε χώρα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην Ελλάδα. Πράγματι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2020 το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,4% έναντι 18,5% του Ιανουαρίου 2019 (Σχήμα ΙΙ). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον μήνα Ιανουάριο, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα, έναντι 3.865.733 άτομα το 2019.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία, ευλόγως, λόγω των δυσμενών, σε παγκόσμια κλίμακα, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αναμένεται δυστυχώς να ανακοπεί στους επόμενους μήνες. Συνιστά, ωστόσο, μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα καθώς η όποια ανακοπή της αποκλιμάκωσης ή αύξησης της ανεργίας θα είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη. Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας η οικονομία και η αγορά εργασίας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Είμαστε όμως εδώ! Με συντονισμένες, ψύχραιμες, υπεύθυνες και καλά στοχευμένες πολιτικές και μέτρα ανακούφισης στηρίζουμε την απασχόληση, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε όλοι, μα όλοι, ενωμένοι και έτοιμοι για μια δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας κερδίζοντας το χαμένο έδαφος και να σταθούμε πάλι όλοι μαζί όρθιοι στην πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με υγιείς εργαζόμενους, ακμαίες επιχειρήσεις και ζωντανές θέσεις εργασίας.
Ειδήσεις σήμερα: Εκκλησίες-Μεγάλη Παρασκευή: Δεν προτρέπουμε τους πιστούς να έρθουν λέει τώρα η Ιερά Σύνοδος Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα και στους παραδρόμους των Εθνικών Οδών Τεστ κορωνοϊού: Έτσι θα γίνονται στις επισκέψεις κατ’ οίκον

Related posts

Νέα βουτιά της Wall Street: Ο Dow Jones στην προ… Τραμπ εποχή

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αρμαγεδδών» με πτώση 12% του Γενικού Δείκτη

banksnews

Μοσκοβισί για Brexit: Το Λονδίνο να τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις

banksnews