Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 650.000 ευρώ για χειραγώγηση μετοχών το 2013

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο

650.000 ευρώ στη Commerzbank AG

για χειραγώγηση της αγοράς από τη πάλαι ποτέ

Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και τη Commerzbank

, κλείνοντας άλλη μια υπόθεση – κληρονομιά της θυελλώδους περιόδου της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η διερεύνηση αποτελούσε μέρος της εμπεριστατωμένης έρευνας που διεξήγαγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις δραστηριότητες και τον ρόλο της Λαϊκής Τράπεζας πριν από την οικονομική κρίση και του συνακόλουθου τραπεζικού κουρέματος το 2013.

Η Επίτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λαϊκή Τράπεζα, σε συνεργασία με τη Commerzbank, χρησιμοποίησαν το δομημένο προϊόν με ISIN XS0345364227 ως όχημα, προκειμένου η Commerzbank να ενεργήσει ως παρένθετο πρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας και από κοινού να χειραγωγήσουν την αγορά, σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία η οποία φαίνεται να ακολουθούσαν οι δύο πλευρές, ήταν η εξής: Η Λαϊκή Τράπεζα,μέσω συγκεκριμένου προσώπου, έδινε εντολές για αγορά μετοχών της στη CommerzbankAG(LondonBranch). Οι εντολές αυτές δίδονταν συνήθως μέσω Bloombergchat. Οι εντολές αφορούσαν αγορά μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή και σε κάποιες περιπτώσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Η CommerzbankAG1, διαβίβαζε τις εντολές προς εκτέλεση στη θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής Τράπεζας, Investment Bank of GreeceS.A. («IBG»), ως οι οδηγίες που είχε λάβει από τη Λαϊκή Τράπεζα.ØΗ αγορά των μετοχών γινόταν συνήθως σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία και με συγκεκριμένο τρόπο, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι η τιμή της μετοχής της Λαϊκής Τράπεζας θα παρέμενε στο τεχνητό επίπεδο που φαίνεται να έθεταν κατά περίσταση ως στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου θεωρεί ότι η καταχώρηση των εκάστοτε εντολών στο Χρηματιστήριο από μόνη της, ανεξαρτήτως εκτέλεσης ή όχι, ήταν πιθανόν να δώσει παραπλανητικές ενδείξεις στην αγορά καθότι δεν αποτελούσαν πραγματική ζήτηση σε σχέση με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά ζήτηση που δημιουργείτο συγκεκαλυμμένα από τον ίδιο τονεκδότη της μετοχής μέσω παρένθετου προσώπου.

Η IBG καταχωρούσε τις εντολές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και όταν η συναλλαγή πραγματοποιείτο, η IBG ενημέρωνε σχετικά τη Commerzbank AG. Φαίνεται η CommerzbankAG να διαβίβαζε τις εντολές μέσω των κεντρικών της γραφείων στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, η CommerzbankAG (Londonbranch) ενημέρωνε με τη σειρά της τη Λαϊκή Τράπεζα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Λαϊκή Τράπεζα φαίνεται να γνώριζε λεπτομέρειες σε σχέση με την εκτέλεση των εντολών που καταχωρούσε η Commerzbank AG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πριν ενημερωθεί συναφώς από τη Commerzbank AG και να ενημέρωνε σχετικά τη Commerzbank AG (Londonbranch).

Οι συναλλαγές που φαίνεται ότι πραγματοποιούσε η Commerzbank A G ως παρένθετο πρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας, αντιστοιχούσαν σε αρκετές περιπτώσεις σε σημαντικό ποσοστό του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών της μετοχής της Λαϊκής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίας, η Λαϊκή Τράπεζα έστελνε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη CommerzbankAG, με το οποίο ζητούσε την αναπροσαρμογή του δείκτη του δομημένου προϊόντος με ISINXS0345364227. Η αναπροσαρμογή του δείκτη αντιστοιχούσε στις μετοχές που είχε ήδη αγοράσει η CommerzbankAG, συνεπεία των εντολών που είχε λάβει από τη Λαϊκή Τράπεζα μέσω Bloomberg chat.

Η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σε ανακοίνωση της εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Εθνική Εποπτική Αρχή της Γερμανίας, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας και στην Εθνική Εποπτική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σημαντική βοήθεια που της παρείχαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ειδήσεις σήμεραΚορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα στη χώρα μας – Τα 13 σε πύλες εισόδουΑλβανία – Συγκλονίζουν τα λόγια της κόρης που βρέθηκε ζωντανή: Έκανα θυσία για την ανάσταση της αδερφής μου«Κύματα» τουριστών στον Προμαχώνα – Πέρασαν 23.000 σε μια ημέρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάρια για παράταση μέχρι και τις 25 Ιουλίου

banksnews

Πάιατ: Εμπόριο-επενδύσεις, ύψιστη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

banksnews

Επιδόματα – ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η καταβολή των χρημάτων

banksnews