Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Τι απαντά ο Οδ. Μιχαηλίδης για την κατηγορία περί “ανάρμοστης συμπεριφοράς”

Απείλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Γενικό Ελεγκτή; Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποφεύγει να απαντήσει και όταν υποβάλλουμε ξανά το ερώτημα, αναφέρει πως δεν σχολιάζει “διότι ενδεχομένως κάποια πράγματα να χρειαστεί να λεχθούν ενώπιον του Ανωτάτου αν τελικά η Κυβέρνηση ζητήσει την παύση του για “ανάρμοστη συμπεριφορά””.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, αποκαλύπτει ότι μια μέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία ο κρατικός προϋπολογισμός έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος του ζητούσε να παρέμβει στα κόμματα προκειμένου να ταχθούν θετικά. “Του απάντησα -λέει- ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο”.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λέει το δικό του “mea culpa” αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά λάθος χειρισμούς στην υπόθεση με τους εκπαιδευτικούς, αν και θεωρεί ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού από την Κυβέρνηση (η οποία τον εγκατέλειψε στο τέλος μόνο) δεν ήταν λάθος.

Όταν τον ρωτάμε κατά πόσο φοβάται μήπως παρακολουθείται το τηλέφωνό του, περιορίζεται να πει πως δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος στην Κύπρο, που αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια, όσον αφορά σ’ αυτά τα θέματα, αν και διευκρινίζει πως δεν έχει στο χέρι οτιδήποτε χειροπιαστό. Παραπέμπει στο κατασκοπευτικό βαν και σε παλιότερη συνομιλία όταν η φωνή του επαναλαμβανόταν όταν κατέβασε το ακουστικό. Κι αν η Κυβέρνηση ζητήσει παύση του ενώπιον του Ανωτάτου; Τότε θα καλέσει αρκετούς μάρτυρες, ίσως και από διεθνείς οργανισμούς. Τον ρωτάμε “Τι θα μπορούσε να κάνει εκτός από Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, αν τελικά χάσει τη δουλειά του και απαντά πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Επαναλαμβάνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας και διαβεβαιώνει πως εκτός από απλούς πολίτες δεν βολιδοσκοπήθηκε από κόμματα αν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, ποσοστό πέραν του 84% υποστηρίζει να του δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων, αναφέρει πως το αποτέλεσμα αποτελεί απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια. Τονίζει ότι δεν μετακινήθηκε από την κοινή δήλωση με τον Γενικό Εισαγγελέα και διευκρινίζει πως δεν είπε ότι δεν θέλει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων αλλά ότι αναγνωρίζει πως υπό τις περιστάσεις δεν θα του δοθούν. Όταν παρατηρούμε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτάται, γιατί δεν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, απαντά πως η Κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε την εξουσία του να ελέγξει το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, αλλά επικαλούμενη τον Γενικό Εισαγγελέα υπέδειξε πως ο έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί αργότερα. Αν αμφισβητήσουν την εξουσία μας, ίσως προσφύγουμε, λέει.

-Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά από πλευράς κυβερνώντων την έκφραση “ανάρμοστη συμπεριφορά” που παραπέμπει στην περίπτωση Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο οποίος παύθηκε με επίκληση την ανάρμοστη συμπεριφορά. Πώς ακούγεται στ’ αφτιά σας η φράση αυτή και πόσο σας ενοχλεί;   

-Αναντίλεκτα είναι προσβλητικό για το πρόσωπό μου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αναφορά δημιουργεί συνειρμούς στα αφτιά των πολιτών που την ακούν. Επιχειρείται εξίσωση της συμπεριφοράς και δράσης μου με αυτήν του παυθέντος και καταδικασθέντος για διαφθορά Ρίκκου Ερωτοκρίτου, κάτι το οποίο προφανώς για μένα είναι προσβλητικό. Η όλη εικόνα γίνεται πιο προσβλητική από το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ μεταδίδουν, υποθέτω όχι τυχαία αλλά μέσω κάποιας πηγής της εξουσίας ή προσκείμενης σε αυτήν, πως  επίκειται παύση μου, ενώ κάποιος σταθμός μετέδωσε ότι επίκειται ποινική δίωξη του Γενικού Ελεγκτή. Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η Κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Βεβαίως αποτελεί απόλυτο δικαίωμα του Προέδρου, αν κρίνει ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά, να κινήσει τη σχετική διαδικασία. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα αποτελεί απειλή εκφοβισμού και με βάση τα διεθνή πρότυπα αποτελεί απειλή κατά της ανεξαρτησίας του Ελεγκτή, ακόμη κι αν  είναι ιδιώτης, πόσο μάλλον αν είναι ο Γενικός Ελεγκτής του κράτους.  

-Αντιδράτε στις όποιες απειλές… 

-Τα θέματα που θεωρούμε ότι συνιστούν απειλή για την ανεξαρτησία μας, όπως οι δηλώσεις από επίσημα χείλη για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και τα συνεχή δημοσιεύματα, έχουν περιληφθεί ως μία απειλή κατά της ανεξαρτησίας μας στον οργανισμό ΙΝΤΟSΑΙ (Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων). Το να εκτοξεύονται απειλές επειδή δημοσιοποιήσαμε μια έκθεση ή επειδή διαφωνούν με το περιεχόμενό της (κατά τη συνήθη άσκηση των καθηκόντων μας) συνιστά απειλή.   

-Δεχθήκατε και άλλου είδους απειλές από την Κυβέρνηση ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; 

-Δεν επιθυμώ να συζητήσω τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο.  

-Μένει να αιωρείται να δεχθήκατε απειλές από τον Πρόεδρο…  

-Δεν θέλω να σχολιάσω.  

-Γιατί δεν σχολιάζετε;  

-Επειδή σε περίπτωση αίτησης της Κυβέρνησης ενώπιον του Ανωτάτου για παύση μου, κάποια θέματα ενδεχομένως να χρειαστεί να τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Οπόταν δεν θέλω να σχολιάσω αυτά τα θέματα.  

-Αλλά ούτε τα απορρίπτετε…  

….(Σιγή)  

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του “Φιλελεύθερου”

- philenews.com

Related posts

Βραζιλία: Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο πάνω από 2.200 θάνατοι από κορονοϊό

banksnews

Ρωσία-Κορονοϊός: Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια οι εμβολιασθέντες

banksnews

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Χαβιέρ Μπεσέρα ως υπουργό Υγείας

banksnews

Αίγυπτος: Διαδικτυακή η διδασκαλία στα σχολεία από 2 Ιανουαρίου, λόγω φόβων εξάπλωσης του κορονοϊού

banksnews

Καθηγητής νοσοκομείου: Η Γαλλία πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο

banksnews

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για “μακρά ανάβαση” σε επίπεδα προ κορονοϊού – Θα αναβαθμίσει σύντομα τις προβλέψεις για το ΑΕΠ

banksnews

Philly Fed: Βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

banksnews

Η Γερμανία περιορίζει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους 60 ετών και κάτω – Τι δήλωσε η Μέρκελ

banksnews

Κρεμλίνο: Απορρίπτει τη θέση της Μολδαβίας να αντικατασταθούν τα ρωσικά στρατεύματα με παρατηρητές του ΟΑΣΕ

banksnews