Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κτίριο-τοπόσημο ετοιμάζει η ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Πλέσσα»

Μεγάλη μετακόμιση ετοιμάζει η ΔΕΗ ανοίγοντας νέα σελίδα στην 70χρονη ιστορία της. Αφήνει την έδρα της στην οδό Χαλκοκονδύλη και σκοπεύει να εγκατασταθεί στο ακίνητο που απέκτησε μόλις χθες, το πρώην στρατόπεδο «Αντιστυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Επί 61 χρόνια, από το 1959, οι διοικητικές υπηρεσίες της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού φιλοξενούνται σε μισθωμένα κτίρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με «τούνελ», στο μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Χαλκοκονδύλη, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων.

Η ΔΕH αλλάζει σελίδα, καθώς χθες κέρδισε, όπως αναφέρουν πηγές, τον ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΠΖ Πλέσσα Μιχαήλ».

Πρόκειται, γενικά, για τον πρώτο διαγωνισμό που κερδίζει μετά από πολλά χρόνια η ΔΕΗ και στον οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατέθεσε υψηλότερη προσφορά έναντι τριών διεκδικητών για την 50χρονη μίσθωση του ακινήτου συνολικού εμβαδού 18,6 στρεμμάτων με 22 κτίρια. Ο διαγωνισμός προέβλεπε ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 133.333,33 ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Πηγές αναφέρουν ότι η δημόσια εταιρεία σκοπεύει στο χώρο αυτό να κατασκευάσει ένα κτίριο, εμβληματικό, το οποίο θα αποτελεί και τοπόσημο για την περιοχή, π.χ. όπως του ΟΤΕ στη Λ. Κηφισίας. Εκεί θα στεγάσει τις κεντρικές διοικητικές της υπηρεσίες.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα σηματοδοτήσουν, όπως σημειώνουν κύκλοι της ΔΕΗ, τη στροφή της επιχείρησης στις «πράσινες» δραστηριότητες της. Θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και πιθανότατα θα ηλεκτροδοτείται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο χώρο των 18 στρεμμάτων η επιχείρηση θα φιλοξενήσει πρότυπο κατάστημα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα διαθέτει στην αγορά. Θα αποτελέσει το πιλοτικό σημείο πώλησης για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για την εφαρμοζόμενη εμπορική της πολιτική.

Η ΔΕΗ θα έχει επίσης κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της μίσθωσης το δικαίωμα καταβολής ενοικίου με προνομιακούς όρους. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγείται στους όρους του διαγωνισμού, «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανοικοδόμηση –ανακατασκευή – μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης».

Έτσι της παρέχεται το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης, και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το δεύτερο μέχρι τον πέμπτο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.

Επιπλέον η δημόσια εταιρεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να καλύψει με μέριμνά της και με δικές της αποκλειστικά δαπάνες, το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών που εδρεύουν σήμερα στο στρατόπεδο. Η εκκένωση του στρατοπέδου θα πραγματοποιηθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΕΘΑ και της ΔΕH.

Χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ διαπίστωσε κατόπιν μελέτης ότι είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά η επιλογή να μισθώσει μακροχρόνια τον χώρο του πρώην στρατοπέδου και να κατασκευάσει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις από το να διατηρήσει την έδρα της στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Related posts

M. Kontomerkos: Θα κάνουμε το Ελληνικό νούμερο 1 ψυχαγωγικό προορισμό της Ν. Ευρώπης

banksnews

Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση προκήρυξε η Creta Farms

banksnews

Prodea: Στα €112,9 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

banksnews

Leave a Comment