Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοσμογονία στα Ακίνητα: Πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων – Υποχρεωτικές από την 1η Ιουνίου οι e-μεταβιβάσεις

Προ των πυλών βρίσκεται η πιλοτική εφαρμογή για ηλεκτρονική μεταβίβαση

ακινήτων

με ένα «κλικ» μέσω του Τaxisnet, ενώ η διαδικασία θα γίνεται υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου, στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς  συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι ήδη, μέσα σε περίπου πέντε μήνες 114.000 επιχειρήσεις  έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα myDATA, οι οποίες και έχουν υποβάλει 13,5 εκατομμύρια παραστατικά.

Παράλληλα, ο Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε ότι η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στις καθημερινές τους συναλλαγές που έχουν με την εφορία κι επίσης ότι τις επόμενες ημέρες, θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων.

Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα καθορίζει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων των ακινήτων, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.  

Σε πρώτη φάση οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, θα αφορούν μόνο ακίνητα που μεταβιβάζονται αιτία ανταλλάγματος (αγοραπωλησίες), ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει νέα διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των μεταβιβάσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή αναμένεται να αντικαταστήσει την χρονοβόρο σημερινή διαδικασία που προβλέπει τη χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων που γίνεται χειρόγραφα και τα σκαναρισμένα έντυπα στέλνονται μέσω e-mail ή ακόμη και με ταχυδρομείο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και των δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο Taxisnet.

Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρει το -, έγινε ανασκόπηση της κατάστασης της οικονομίας και της αγοράς ένα χρόνο μετά την πανδημία και εκφράστηκε αγωνία για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων που δεν θα περιορίζεται μόνο στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά θα επεκτείνεται ως ντόμινο στις συνεργαζόμενες και εξαρτώμενες επιχειρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:Δημήτρης Λιγνάδης: Οι μαρτυρίες των θυμάτων, το στρώμα στο πάτωμα και ο «δικηγόρος που δεν αναλαμβάνει παιδεραστές»

Το πέναλτι του Ερντογάν με… τερματοφύλακα βουλευτή του – Απέφυγε να το αποκρούσει

Βίντεο καταγράφει τον Τούρκο Αϊσάλ και την έγκυο γυναίκα του λίγο πριν «την σπρώξει από γκρεμό»

Related posts

Ειδική αποζημίωση: Γιατί έμειναν απλήρωτοι 7.000 δικαιούχοι – Πότε θα καταβληθούν τα ποσά

banksnews

Ποιοι «κόφτες» θα ισχύουν για το μέτρο των αναστολών τον Μάρτιο

banksnews

e-αποδείξεις: Πιθανή η μείωση του 30% για το 2021 – Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

banksnews

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή Λιμένων για τα δύο νέα έργα του ΟΛΠ

banksnews

Πιτσιλής: Αυτές τις αλλαγές προωθεί η ΑΑΔΕ το 2021

banksnews

Μείωση ενοικίου: Οι προθεσμίες για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

banksnews

ΓΓ Εμπορίου: Πρόστιμο €240.000 σε ασφαλιστική εταιρεία για καταχρηστικό όρο σε ασφαλιστήρια συμβόλαια

banksnews

Ρύθμιση οφειλών: Παράταση προς δήμους έως τις 31 Δεκεμβρίου

banksnews

Υπουργείο Οικονομικών: Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25%

banksnews