Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός – ΔΝΤ: Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3%

Το ΔΝΤ, εν μέσω κορωνοϊού,  προτρέπει κυβερνήσεις και ιδιώτες να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες αγορές

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Γκεοργκίεβα επαίνεσε την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη οι G20 και οι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να αναβάλουν προσωρινά την εξυπηρέτηση του χρέους των φτωχότερων χωρών. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή συντονισμού του ΔΝΤ ομόφωνα προτρέπει τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να αποφευχθούν «αχρείαστες πτωχεύσεις».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σημείωσε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν το βάρος των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν επίσης υψηλά χρέη, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να σταματήσει η μαζική εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των χωρών όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία «επειδή απλούστατα δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πώς θα εξελιχθεί η κρίση».
Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει ύφεση φέτος, με συρρίκνωση περίπου 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ αν τα περιοριστικά μέτρα σταματήσουν στα τέλη Ιουνίου. Αν η πανδημία και κατά συνέπεια τα μέτρα συνεχιστούν, τότε η ύφεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η κρίση επηρεάζει ήδη πολλές χώρες, αρχής γενομένης από τις φτωχές αφρικανικές. «Η Αφρική είναι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την Παγκόσμια Τράπεζα», είπε η Γκεοργκίεβα, υπενθυμίζοντας ότι προτού να ξεσπάσει η κρίση, αρκετές χώρες κατέγραφαν ανάπτυξη 6% ή και περισσότερο. Ειδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: Η Ελλάδα «επιπέδωσε» την επιδημική καμπύλη ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην ΕυρώπηΚορωνοϊός: «Θα διάλεγα την Ελλάδα για παγκόσμιο ηγέτη» λέει ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος ΧαράριΕταιρεία Δολοφόνων: Όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη του αιώνα

Related posts

Σταϊκούρας για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας βήμα-βήμα με κοινωνική ευαισθησία

banksnews

Wall Street: Μικρές μεταβολές και αξιολόγηση του πακέτου οικονομικής στήριξης

banksnews

Φοροελαφρύνσεις 2020: Ποιοι και γιατί κερδίζουν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

banksnews

Σταϊκούρας: Εντός εβδομάδας ανακοινώνεται το μέρισμα για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

banksnews

Πώς οι 500 πιο πλούσιοι του πλανήτη έχασαν 117 δισ. δολάρια σε μια μέρα! Μεγάλος «χαμένος» ο Μπέζος

banksnews

Κομισιόν: «Ανεπαρκή» προς το παρόν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Θέλουν πολλή δουλειά»

banksnews

Αγορές: Νέα άνοδος στο Dow jones παρά την εξάπλωση

banksnews

Αύριο η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.458 δικαιούχους

banksnews

Προσοχή: Ιδού ποιοι απαλλάσσονται από δασμούς και Τέλη Κυκλοφορίας

banksnews