Image default
TOP STORIES

Κινούμενη άμμος τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών

bad loansΑρκετό χρόνο θα χρειαστεί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την επιφαλής του εποπτικού σώματος της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, η οποία περιέγραψε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προβλέψεις των τραπεζών για τη διαδικασία αυτή ως «εύλογες».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως μία προτεραιότητά της για το 2016 την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τα οποία περιορίζουν την αύξηση του δανεισμού, έχοντας ξεκινήσει έρευνα για το πώς πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια αυτά. Οι φόβοι ότι η τραπεζική εποπτική Αρχή της Ευρωζώνης πιθανόν να επέβαλε υψηλότερες προβλέψεις ή ζημιές για τα κόκκινα δάνεια συνέβαλε στη βουτιά που έκαναν οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης στις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε χώρες, όπου το επίπεδο των δανείων αυτών είναι υψηλότερο, όπως στην Ιταλία. Η Νουί φάνηκε να διασκεδάζει κάποιες από τις ανησυχίες αυτές, δηλώνοντας ότι τα επίπεδα των προβλέψεων είναι ήδη “εύλογα” και ότι η εκκαθάρισή τους θα γίνει σε βάθος χρόνου και θα λάβει υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

“Έχουμε κάνει προβλέψεις σε εύλογο επίπεδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό μας δίνει πολύ στερεό έδαφος… να αντιμετωπίσουμε τα θέματα”, δήλωσε η Νουί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Λαμβάνουμε σαφώς υπόψη τις δυσκολίες της κατάστασης, αλλά είναι κάτι απόλυτα εφικτό”, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ειδικά σχέδια ανά τράπεζα για την αντιμετώπιση των δανείων, που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν, δήλωσε η Nouy στην εισαγωγική ομιλία της, προσθέτοντας ότι αναμένει πρόοδο τα επόμενα χρόνια. “Αν και θα χρειασθεί κάποιος χρόνος να μειωθεί το επίπεδο των κόκκινων δανείων, μπορεί να αναμένεται καλή πρόοδος τα ερχόμενα χρόνια”, σημείωσε.

Απέρριψε, ωστόσο, την ιδέα μία γενικευμένης διαγραφής των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. “Πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη διαγραφή; Είμαι επιφυλακτική για κάτι τέτοιο, επειδή δεν πιστεύω ότι ένα μόνο μέσο μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις”, τόνισε, προσθέτοντας: “(Η διαγραφή) αντίκειται στην καθιέρωση μίας υγιούς κουλτούρας, ότι τα δάνεια αποπληρώνονται”.

Η Νουί επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι πιθανό να διαβρώσουν τα κέρδη ορισμένων τραπεζών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια. Η ΕΚΤ μείωσε τα τρία βασικά επιτόκιά της σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ μέσα στον Μάρτιο. “Η χαμηλή κερδοφορία αποτελεί ανησυχία για τις εποπτικές Αρχές, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρηματικών μοντέλων”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Ορισμένα ιδρύματα πιθανόν να δυσκολευθούν να δημιουργήσουν κεφάλαια, ενώ θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Η ακρόαση της Νουί διακόπηκε για λίγο, μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και μία ακόμη έκρηξη λίγο αργότερα σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Related posts

Η ιστορία της πιστωτικής κάρτας

banksnews

Δύσκολο ξεκίνημα Αυγούστου για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

banksnews

Γιατί ο Schulz δεν απειλεί την Merkel

banksnews

Leave a Comment