Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Κεντρικοί τραπεζίτες σε νευρική κρίση λόγω… yields

Η άνευ προηγουμένου αποστολή διάσωσης ύψους 9 τρισ. δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να διαχειριστεί την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού δοκιμάζεται, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό απειλούν την ικανότητά τους να διατηρήσουν τα κόστη δανεισμού χαμηλά.

Ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα την πρόσφατη άνοδο των ομολόγων ως «δήλωση εμπιστοσύνης» στις οικονομικές προοπτικές, άλλοι ομόλογοί του εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι, καθώς η ανάκαμψη των οικονομιών τους υστερεί σε σχέση με αυτή της αμερικανικής οικονομίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά» τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η Τράπεζα της Κορέας προειδοποίησε ότι θα παρέμβει στην αγορά εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναγκάστηκε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα για να επιβάλει τον στόχο απόδοσης και η κεντρική τράπεζα Νέας Ζηλανδίας υποσχέθηκε μια παρατεταμένη περίοδο τόνωσης, αν και οι προοπτικές είναι καλύτερες εκεί.

Επειδή το κρατικό κόστος δανεισμού χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, κάθε αύξηση των αποδόσεων περνάει στην πραγματική οικονομία. Αυτό αντισταθμίζει την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να οδηγήσουν την ανάκαμψη με φθηνό χρήμα, αναγκάζοντάς τους ενδεχομένως να προσφέρουν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε κάποιο σημείο.

«Είναι η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ που αυξάνει τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο γρήγορα από το επιθυμητό», δήλωσε ο Ethan Harris, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας της Bank of America. «Αν βρίσκεστε σε χώρες εκτός των ΗΠΑ, το θεωρείτε ως ανεπιθύμητη εισαγωγή».

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από 40 μονάδες βάσης από το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς η οικονομία της δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι εμβολιασμοί προχωρούν και το Κογκρέσο προετοιμάζει ακόμη περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα. Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. βλέπουν πλέον ανάπτυξη 6,2% φέτος, από 4,2% που έβλεπαν στις αρχές της χρονιάς.

Η άνοδος των αμερικανικών yields απειλεί να παρασύρει ανοδικά και άλλες αγορές, φέρνοντας προκλήσεις στις πολιτικές της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Related posts

Συμπράξεις συνεταιριστικών τραπεζών στις τιτλοποιήσεις βλέπει η Τρ. Ηπείρου

banksnews

Moody’s: Πιο σημαντικό το «σχέδιο Ηρακλής» από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

banksnews

Η Πειραιώς στηρίζει μικρές επιχειρήσεις με το πρόγραμμα «Ψωνίζω στη Γειτονιά»

banksnews

Contrarian στην πτώση του ΧΑ η JP Morgan

banksnews

Στουρνάρας: Σημαντικό, αλλά όχι αρκετό βήμα το σχέδιο Ηρακλής

banksnews

Ανέπαφες συναλλαγές ως 50 ευρώ με κάρτες έως τις 31 Μαρτίου

banksnews

Attica Bank: Αυξημένα έσοδα αλλά και ζημιές στο 9μηνο

banksnews

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

banksnews

Μητσοτάκης: Τα είπε με τον πρόεδρο της Bank of China – Ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα η τράπεζα

banksnews