Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊού

Το εμβόλιο των Pfizer-BionTech δείχνει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που το έλαβαν στο Ισραήλ δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι εμβολιασμοί θα περιορίσουν αισθητά τη μετάδοση της νόσου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το εμβόλιο το οποίο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ από τις 20 Δεκεμβρίου, σε ποσοστό 89,4% προστατεύει από την πιθανότητα νόσησης, σύμφωνα προσχέδιο σχετικής έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας. Η Pfizer-BionTech και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δουλεύουν από κοινού επάνω σε μια αρχική ανάλυση των δεδομένων, τα οποία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά στην επιστημονική κοινότητα.

Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσίευσε και το Der Spiegel, είναι τα τελευταία σε μια σειρά ιδιαίτερα θετικών στοιχείων από τη χώρα που έχει τους περισσότερους εμβολιασμούς στον πλανήτη σε σχέση με τον πληθυσμό της. Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί, την ώρα που οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι το εμβόλιο των Pfizer-BionTech σε ποσοστό 99% αποτρέπει την πιθανότητα θανάτου από τον ιό.

Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σημαντικά, καθώς υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πιθανώς να μπλοκάρει τη μετάδοση του ιού από τους ασυμπτωματικούς φορείς- ένα στοιχείο που μέχρι τώρα δεν είχε αποσαφηνιστεί. Η διακοπή της μετάδοσης του ιού είναι κομβικής σημασίας για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Pfizer και BioNTech έκαναν γνωστό ότι επεξεργάζονται τα δεδομένα από το Ισραήλ και αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την διαδικασία θα τα δημοσιοποιήσουν.

Κατά την περίοδο της διεξαγωγής της έρευνας (από τις 17 Ιανουαρίου ως τις 9 Φεβρουαρίου), τα 4/5 των κρουσμάτων κορονοϊού στο Ισραήλ αφορούσαν στο βρετανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεκίνησαν λίγο πριν την ανακάλυψη του συγκεκριμένου στελέχους (που είναι γνωστό και ως B.1.1.7). Το βρετανικό στέλεχος οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ καθώς και σε καθολικό lockdown -το τρίτο για την χώρα- στις 8 Ιανουαρίου.

Έως τις 6 Φεβρουαρίου περίπου το 27% των Ισραηλινών ηλικίας από 15 ετών και άνω είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, το οποίο ήταν και το μόνο διαθέσιμο στη χώρα τη δεδομένη στιγμή. Πλήρως εμβολιασμένοι και συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, θεωρούνται όσοι είχαν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 7 ημέρες νωρίτερα.

Related posts

Μπάιντεν: Η Αμερική επέστρεψε, η διπλωματία επέστρεψε

banksnews

Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση της ΕΕ σε εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca

banksnews

Έκτακτη συνεδρίαση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

banksnews

Ανοίγουν τις πύλες τους τα πανεπιστήμια με κανόνες, αλλά και προβληματισμούς

banksnews

Σε διαμάχη οι πλουσιότεροι άντρες στον κόσμο, Musk και Bezos, για τους δορυφόρους

banksnews

Μπλίνκεν: Παρά τις διαφορές η Τουρκία πρέπει να μείνει στο επίκεντρο των διατλαντικών σχέσεων

banksnews

Ινδία: Τμήμα παγετώνα των Ιμαλαΐων κατέρρευσε- 7 νεκροί, 125 αγνοούμενοι

banksnews

Κομισιόν: Θα παραλάβει επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech αυτό τον μήνα

banksnews

Iberdrola: Συμφώνησε στην εξαγορά της PNM Resources έναντι 4,32 δισ. δολαρίων

banksnews