Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Θα χαθούν επιπλέον θέσεις ευέλικτης εργασίας – Ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2021

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του

Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ

 για την ύφεση και τη δραματική μείωση της απασχόλησης το 2020 αλλά και την ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας τους 2021.Στο δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις το ΙΝΕ «βλέπει» βελτίωση τις οικονομίας από το γ’ τρίμηνο του 2021 κι έπειτα. Για την ενίσχυση της απασχόλησης προτείνει την υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης στο δημόσιο και στους δήμους το οποίο θα απορροφήσεις έως

300.000 άτομα.

Σημαντικό ρόλο στη θετική η αρνητική πορεία των μεγεθών σύμφωνα με το ΙΝΕ θα παίξει χρονική στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα αρχίσει να απορροφά κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης. Αν αυτό γίνει το γ’ τρίμηνο του 2021 τότε προβλέπεται μια σταθερότερη ανάκαμψη το 2021 και ειδικότερα το 2022.

Παράλληλα διαπιστώνεται δραματική μείωση της απασχόλησης και αύξηση του ιδιωτικού χρέους.

Το ΙΝΕ ανησυχεί για αύξηση των απολύσεων πριν από το τέλος της κρίσης λόγω της διαρκούς μείωσης της ζήτησης και του επικείμενου τερματισμού της χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Οι κλάδοι που θεωρούνται ευάλωτοι σε ενδεχόμενα λουκέτα είναι η μεταποίηση, υπηρεσίες, ο κλάδος των τεχνών καθώς και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με ταξίδια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η απασχόληση μειώθηκε κατά 50 χιλ. άτομα τον Απρίλιο και κατά 155 χιλ. άτομα τον Μάιο. Έκτοτε, οι μεταβολές στην απασχόληση παραμένουν αρνητικές και, δεδομένου του δεύτερου lockdown, αναμένεται να παραμείνουν αρνητικές.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΓΣΕΕ το βάρος της προσαρμογής στην κρίση της πανδημίας έχει πέσει κυρίως στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, περισσότερα από 30 χιλ. άτομα σε θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης έχασαν τη θέση εργασίας τους. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές ροές ευέλικτης απασχόλησης να είναι αρνητικές (-7,5% κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο ίδιο διάστημα, οι ροές πλήρους απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο θετικές. Η έντονη προκυκλική πορεία της ευέλικτης απασχόλησης είναι ενδεικτική της επισφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, το β’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των εργαζομένων που έλαβαν 0 έως 200 ευρώ ανήλθε από 1% σε 12% .

Όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ξανά ακολουθώντας το μοτίβο που καλλιεργήθηκε τα πιο πρόσφατα έτη, κατά το οποίο περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας ήταν ευέλικτης μορφής.

Σημαντική εξαίρεση στη γενικότερη μείωση της απασχόλησης αποτελούν, όπως παρατηρεί η έκθεση του ΙΝΕ, οι κλάδοι των κατασκευών και της δημόσιας διοίκησης. Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 20,6%, εντείνοντας τη δυναμική αύξησης που αναπτύχθηκε τα δύο τελευταία έτη, ενώ στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης για υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι προοπτικές στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να βελτιωθούν μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος απασχόλησης που θα απορροφούσε τον αριθμό των ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών προσφέροντας ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΙΝΕ προτείνει την εφαρμογή στο ενός Προγράμματος Εγγυημένης Κοινωφελούς Απασχόλησης στο οποίο ο δημόσιος τομέας, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, θα προσφέρει εργασία με βάση των κατώτατο μισθό σε όποιο άτομο δεν έχει εργασία και επιθυμεί να εργαστεί.

«Υποθέτουμε ένα πρόγραμμα αρχικού μεγέθους 75 χιλ. ατόμων – σημειώνει το ΙΝΕ – και σταδιακή αύξησή του ανά 75 χιλ. άτομα ανά τρίμηνο. Ως έναρξη του προγράμματος ορίζεται το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ το μηνιαίο κόστος του προγράμματος ανά συμμετέχοντα σε αυτό καθορίζεται στα 700 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το μισθολογικό κόστος και λοιπά ενδιάμεσα κόστη. Ως ανώτατο όριο του προγράμματος, το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ το α’ τρίμηνο του 2022, ορίζονται τα 300 χιλ. άτομα».

Ειδήσεις σήμεραΕργαζόμενη σε ναό κατηγορεί ιερέα ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά αφού τον «έπιασε» να βλέπει (γκέι) πορνό

«Δεν τον ανάγκασα να κάνουμε σεξ, ήταν πρόθυμος» λέει η 32χρονη για τον… 14χρονο που έριξε στο κρεβάτι

Εμβόλιο Pfizer: Αφορμή… ψυχρού πολέμου ΕΕ – Βρετανίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Κορωνοϊός: Μόλις 1 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το Μάρτιο

banksnews

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με πτώση για την Αθήνα

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα – Κέρδη 0,26%

banksnews

Mυτιληναίος: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο των €500 εκατ. – Ισχυρό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών

banksnews

Έκθεση συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: Τον Σεπτέμβριο έγινε η απονομή ρεκόρ 19.632 συντάξεων

banksnews

Αναστολή συμβάσεων: Ξεκινούν οι δηλώσεις του Δεκεμβρίου

banksnews

Πλακιωτάκης: Αυξάνεται κατά 45% ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές

banksnews

Τζεντιλόνι σε Μητσοτάκη: Θα σας στηρίξουμε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

banksnews

Lamda Development: Κέρδη 49,9 εκατ. ευρώ το 2019

banksnews