Image default
TOP STORIES

Θ. Πελαγίδης: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, πιθανώς ακόμη και επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Lane.

Ο κ. Πελαγίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» αναφέρθηκε στην τάση ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, την οποία απέδωσε στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση πληθωριστικών προσδοκιών οι οποίες μπορούν να εξανεμίσουν τις αξίες αποδόσεων των ομολόγων. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η πιθανή εμφάνιση ενός “πληθωρισμού κόστους” πιθανότατα θα είναι ήπια και δεν θα έχει διάρκεια.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, συνδέονται και με την αύξηση των τιμών σε διεθνή εμπορεύματα όπως το σιδηρομετάλευμα αλλά και αγροτικά προϊόντα, η οποια οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ήδη βιώνει έντονη ανάκαμψη.

Τόνισε επίσης ότι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διατηρούν το πληθωρισμού χαμηλά, τον πυρήνα του πληθωρισμού, όπως η τεχνολογική καινοτομία, το δημογραφικό ζήτημα, οι οικονομικές ανισότητες ή και η αποδιοργάνωση και αποκέντρωση του εργατικού δυναμικού, θα συνεχίσουν να είναι παρόντα συμπιέζοντας μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται φθηνά από τις αγορές, με την στήριξη της ΕΚΤ, διότι η συνοχή της Ευρωζώνης και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν προτεραιότητα, ιδίως σήμερα που η Ευρώπη υφίσταται το εξωγενές σοκ της πανδημίας.

Σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι σημασία δεν έχει το απόλυτο μέγεθος, αλλά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που στην Ελλάδα είναι χαμηλό, χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, όπως και η άνω των 20 ετών ωρίμανσή του.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που δημιουργείται στη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) έχει στην ουσία ήδη αποδεχθεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αφεθεί να κινηθεί και πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να πληθωριστεί μέρος του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους.

Η συζήτηση αυτή, για πιθανή προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό γίνεται σε κάποιους οικονομικούς κύκλους και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Πελαγίδης.

Related posts

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διορίσει τη Rothschild ως σύμβουλο για το χρέος

banksnews

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα κρίση

banksnews

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Γερμανίας με τις τράπεζες

banksnews

Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

banksnews

Για να κατανοήσετε την κινεζική ανάπτυξη, δείτε τους τουρίστες

banksnews

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αυξάνουν τη γοητεία του πετρελαίου και των μετάλλων

banksnews

Πρώτη κατοικία: Αίτημα στους «θεσμούς» για «άτυπη» παράταση στην προστασία της

banksnews

Η άκομψη τραπεζική επανάσταση της Ευρώπης

banksnews

Η Ελλάδα και η Κρίση της Ευρώπης: Πιθανές Διέξοδοι

banksnews