Image default
TOP STORIES

Η Deutsche και η Santander αποτυγχάνουν στο stress test της Fed

deutscheΗ Deutsche Bank και η Santander έχουν αποτύχει για μια ακόμη φορά στα stress tests της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι ρυθμιστές απέρριψαν τις προτεινόμενες πληρωμές των μετόχων, την ίδια στιγμή που τράπεζες των ΗΠΑ πήραν το πράσινο φόρο για επαναγορές μερισμάτων και μετοχών.

Η επιχείρηση της Santander στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη τράπεζα που απέτυχε για τρεις συνεχόμενες χρονιές, ενώ το αμερικανικό τμήμα της Deutsche Bank δεν τα κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τα ντροπιαστικά αποτελέσματα να δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον τους.

Την τετάρτη, η Fed επέπληξε τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στον κεφαλαιακό τους σχεδιασμό και για την ανεπαρκή πρόοδο που έχουν σημειώσει μετά τα τελευταία τεστ τον Μάρτιο του 2015.

Τριάντα τράπεζες των ΗΠΑ πέρασαν τα stress tests, ωστόσο, μεταξύ αυτών, η Morgan Stanley δεν ξέφυγε της μομφής, καθώς η κεντρική τράπεζα της υπέδειξε να αντιμετωπίσει κάποιες αδυναμίες και να υποβάλει ξανά το κεφαλαιακό της σχέδιο μέχρι το τέλος του 2016.

Τα stress tests προσφέρουν έναν έλεγχο του πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι μεγαλύτερες τράπεζες σε περιπτώσεις σοβαρού σοκ στην οικονομία ή τις αγορές. Η Fed τα χρησιμοποιεί για να αποφασίσει εάν οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν τα μερίσματα ή να ξεκινήσουν μεγαλύτερες εξαγορές ομολόγων, χωρίς να μειώσουν υπερβολικά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Η Fed έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις σε τράπεζες που αποτυγχάνουν επανειλημμένα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της, όμως ανώτεροι αξιωματούχοι της Fed αρνήθηκαν να εικάσουν για τον τρόπο που θα αντιδράσουν εάν η Santander και η  Deutsche δε βελτιώσουν την απόδοσή τους το επόμενο έτος.

Αξιωματούχοι επισήμαναν πως τα ευρωπαϊκά ιδρύματα έχουν δείξει κάποια βελτίωση, έχοντας υποβάλει περισσότερους πόρους στα τεστ. Ωστόσο, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα στη διαχείριση των δεδομένων που χρειάζονται για τη διαχείριση του ρίσκου και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό, είπαν.

Για τις αμερικανικές λειτουργίες της Deutsche και της Santander που δοκιμάστηκαν, η αποτυχία στην άσκηση – γνωστή ως Συνολική Ανάλυση και Αξιολόγηση Κεφαλαίου (CCAR) – δεν τους επιτρέπει να διαμοιράσουν κεφάλαιο στις μητρικές τους εταιρείες.

Η Deutsche είπε πως η μονάδα που δοκιμάστηκε από τη Fed – η Deutsche Bank Trust Corporation – δεν είχε κάνει αίτηση διανομής.

Η Fed δεν πέρασε τη Santander Holdings USA, η οποία κατέχει μερίδιο 59% σε ίδρυμα του Τέξας που παρέχει χρηματοδότηση οχημάτων και ανασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια.

Ο Σκοτ Πάουελ, ο γενικός διευθυντής της Santander Holdings USA, είπε: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως ο εσωτερικός μας κεφαλαιακός σχεδιασμός, τα stress tests, οι εσωτερικοί έλεγχοι, η διοίκηση και η επιτήρηση, χρειάζονται περαιτέρω  βελτίωση για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ρυθμιστών».

Προσέθεσε: «Είμαστε οικονομικά υγιείς. Αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τη δυνατότητά μας να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Η μονάδα της Deutsche που απέτυχε αντιπροσωπεύει περίπου 15% των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής εταιρείας.

Η Morgan Stanley άντεξε δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά, καθώς η κεντρική τράπεζα της είπε να βρει νέο κεφαλαιακό σχέδιο. Το 2015 προσάρμοσε το κεφαλαιακό της σχέδιο μέσα σε λίγες ημέρες για να κερδίσει την έγκριση, αφού η Fed κατέληξε πως η αρχική της πρόταση ήταν πολύ επιθετική.

Η τράπεζα της Wall Street είχε χειρότερη επίδοση από μεγάλους αντιπάλους της σε σημαντικά μέρη των φετινών τεστ, όμως παρέμεινε αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούν οι ρυθμιστές.

Παρόλα αυτά, η Fed είπε πως η τράπεζα «παρουσίασε ουσιαστική αδυναμία στη διαδικασία κεφαλαιακού της σχεδιασμού». Εκτός των προσομοιώσεων καταστροφών που αναπτύσσουν οι ρυθμιστές, κάθε τράπεζα πρέπει να βρει τα δικά της σενάρια στρες. Η Fed είπε πως οι «πρακτικές σχεδιασμού σεναρίων» της Morgan Stanley δεν «αντικατοπτρίζουν κατάλληλα τα ρίσκα και τις ευαισθησίες που αφορούν την εταιρεία».

Η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase επίσης χρειάστηκε να υποβάλουν νέα σχέδια το 2015. Φέτος, μόνο η M&T Bank, μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα, κλήθηκε να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια ύστερα από την έκδοση προκαταρκτικού μέρους των αποτελεσμάτων των stress tests την προηγούμενη εβδομάδα, και η Fed ενέκρινε το νέο της σχέδιο την Τετάρτη.

Συνολικά, η Fed είπε πως οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες τα πήγαν καλύτερα στα stress tests απ’ ότι το 2015. Επισήμανε, ωστόσο, πως πολλές δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των ρυθμιστών στην κατανόησή τους για τις πιθανές ευαισθησίες σε μια κρίση και τους εσωτερικούς τους ελέγχους για τον κεφαλαιακό σχεδιασμό.       

     

Related posts

Ασφαλείς Τράπεζες δεν συνεπάγονται αργή οικονομική ανάπτυξη

banksnews

Πιάστηκαν στα… πράσα οι σορτάκηδες

banksnews

Ανοδική συνεδρίαση (+1,27%), με κέρδη 5,82% στις τράπεζες

banksnews

Leave a Comment