Image default
TOP STORIES

Η πώληση του ελληνικού ομολόγου κερδίζει εύσημα από τον Σόιμπλε

wolf tsakΠριν από δύο χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερο» η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αλλά σε έναν σπάνιο έπαινο αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έδειξε πολύ πιο θερμό τόνο.

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλή πορεία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης – υποστήριξη που δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει η χώρα μετά την παρατεταμένη, πεντάμηνη σύγκρουση της ΕΕ με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015.

Τα σχόλιά του ήρθαν την ίδια εβδομάδα που η Ελλάδα επέστρεψε με επιτυχία στην αγορά χρεωστικών τίτλων με προσφορά 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που γνώρισε περισσότερο από διπλάσια συνδρομή. Ένας εύθυμος κ. Τσίπρας υποδέχτηκε την έκδοση ως «το πιο σημαντικό βήμα για τέλος αυτής της δυσάρεστης περιπέτειας του μνημονείου». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα διεξάγει άλλες δύο ή τρεις πωλήσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες, με στόχο να δημιουργήσει ένα επαρκές ταμειακό απόθεμα για να κρατήσει την κυβέρνηση στην επιφάνεια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Το ζήτημα των ομολόγων ήρθε εν μέσω μιας βελτιωμένης οικονομικής προοπτικής με μέτρια θετική ανάπτυξη περίπου 1,5% να προβλέπεται για το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 2% το 2018. Η ανεργία μειώθηκε οριακά αυτό το έτος, αν και στο 21,7% το ποσοστό ανεργίας παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ενώ τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν μόνο σταδιακή βελτίωση, η ολοκλήρωση αυτού του μήνα της δεύτερης αξιολόγησης της διάσωσης μετά από σχεδόν έναν χρόνο βασανιστικών διαπραγματεύσεων ενίσχυσε την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα επιδιώκει επιτέλους την ανάκαμψη μετά από επτά χρόνια ύφεσης.

«Υπάρχουν σαφή σημάδια σταθεροποίησης και βαθμιαίας ανάκαμψης», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.

Ωστόσο, οι αναλυτές συστήνουν προσοχή, παρά την πώληση ομολόγων.

«Είναι η πρώτη πρόσβαση στην αγορά από το 2014, οπότε είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι λόγος εορτασμού», δήλωσε ο κ. Παγουλάτος. «Βρισκόμαστε πίσω στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια». Τότε, η απροσδόκητη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εκτροχιάστηκε από την άνοδο του Τσίπρα και του κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

122211111

Αρκετοί εγχώριοι οικονομολόγοι υπογράμμισαν τον χαμένο χρόνο και το κόστος σε ευκαιρίες για τον σταδιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπάστες αντιρρησίες σε πραγματικούς εταίρους της ΕΕ.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Skai στην Αθήνα τον περασμένο μήνα ότι η χώρα είχε υποστεί ζημιές περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης του 2015 με τους πιστωτές της. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ συν το κόστος των καθυστερημένων ιδιωτικοποιήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν μια πολιτική νίκη την Τρίτη, επειδή το νέο πενταετές ομόλογο φέρει απόδοση 4,65% έναντι του 4,95% της έκδοσης του 2014 που αντικατέστησε. Ωστόσο, αρκετοί τραπεζίτες της Αθήνας σημείωσαν ότι η απόδοση των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα από δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, τον παραγωγό αλουμινίου Μυτιληναίος και την Terna Energy, ανάδοχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 3,1% και 3,85% αντίστοιχα, είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη νέα κρατική έκδοση.

«Ονομάζουμε τη διαφορά ‘το ασφάλιστρο του Τσίπρα’» ένας τραπεζίτης αστειεύτηκε αναφερόμενος στον πολιτικό κίνδυνο που συνδέεται με την ταραχώδη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι σαφές τι θα σημαίνει η επιστροφή στις αγορές για το πολιτικό σήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ελπίζει να πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της ότι δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως τη ριζοσπαστική της πλατφόρμα. Με αυτό το πνεύμα, το κοινοβούλιο αυτό το καλοκαίρι θα ανατρέψει τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, μια κίνηση που θα δώσει μεγαλύτερο ρόλο στους φοιτητές πολιτικούς.

Ορισμένοι αναλυτές υποθέτουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Τσίπρας, λένε οι αναλυτές, θα χαρεί να αφήσει το έργο της εκτέλεσης αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των φόρων και των συντάξεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον μη δοκιμασμένο ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει προβάδισμα 15-16% στις δημοσκοπήσεις.

Ο Άρης Χατζής, καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως πρέπει να επιλέξει αν θα κάνει μια τακτική υποχώρηση και ανασύνθεση στην αντιπολίτευση. . . Ή εάν θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα αποκομίσουν τα οφέλη αυτού που θα μπορούσε να είναι δύο χρόνια θετικής ανάπτυξης».

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις προς εφαρμογή. Η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης δεν αναμένεται παρά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις χρειάστηκαν σχεδόν έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν, αποτέλεσμα της επιδεικτικότητας από την κυβέρνηση και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν την τρίτη αξιολόγηση», δήλωσε ο κ. Χατζής. «Η επιστροφή στις αγορές έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο πειθαρχίας πάνω από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ και η αναβολή μιας έκδοσης ομολόγου λόγω των διαφωνιών με την τρόικα θα στείλει τις αποδόσεις σε άνοδο» προσέθεσε.

Related posts

Eντυπωσιακές διακυμάνσεις στις τράπεζες από το -20% στο -3%…

banksnews

H Alpha Bank και ο «χορός» των αυξήσεων

banksnews

Μια σκληρή προειδοποίηση για το κόστος της αναποφασιστικότητας του Brexit

banksnews

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία

banksnews

Το νέο έτος σταθμός για το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι

banksnews

Η ευρωζώνη χρειάζεται δικό της υπουργό οικονομικών

banksnews

Ο Ντράγκι περιμένει να σκορπίσει η ομίχλη πάνω από την οικονομία

banksnews

Η θέση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για την “bad bank”

banksnews

Τα μετρητά παραμένουν βασιλιάς στην ευρωζώνη

banksnews