Image default
TOP STORIES

Η «ηλεκτρική καρέκλα» του Μ.Draghi

draghi3Οι καλοσχεδιασμένοι θεσμοί πρέπει να είναι απομακρυσμένοι από τους κακούς ηγέτες, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει στην ευρωζώνη, όπου ο επόμενος γύρος διορισμών έχει μεγαλύτερη σημασία από ό, τι θα έπρεπε. Η επιλογή του διαδόχου του Mario Draghi ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2019 θα είναι η πιο σημαντική. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες να το κάνουν λάθος – με περισσότερους από έναν τρόπους.

Θα μπορούσαν να κάνουν χειρότερα από το να ξεκινήσουν τη διαδικασία με μια αντιφατική παρατήρηση: τι θα συνέβαινε εάν η δουλειά είχε μεταφερθεί σε έναν συμβατικότερο κεντρικό τραπεζίτη από τον κ. Draghi; Θα μπορούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συγκλίνει στις ίδιες απόψεις και πολιτικές; Αμφιβάλλω πολύ.

Η πολύ σημαντική συμβολή του κ. Draghi δεν ήταν η υπόσχεσή του του 2012 να κάνει “ο, τιδήποτε χρειάζεται” για να τερματίσει την κρίση. Αυτό είχε σημασία τότε, αλλά ποτέ δεν μεταφράστηκε σε νόμο. Πολύ πιο σημαντική ήταν η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2015, πιο κρίσιμη από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2012 ή την έναρξη της τραπεζικής ένωσης το 2014.

Ο κ. Draghi ήταν προηγουμένως σκεπτικός για τα οφέλη του QE, αλλά άλλαξε γνώμη όταν συνειδητοποίησε ότι οι συμβατικές πολιτικές ήταν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε η ευρωζώνη κατά τα έτη δημοσιονομικής λιτότητας. Χωρίς αυτήν την αλλαγή στην πολιτική, η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί εύκολα.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει τώρα να βρουν έναν διάδοχο με μια παρόμοια αντίληψη και την ετοιμότητα να αλλάξουν πορεία όταν αλλάζουν τα γεγονότα. Οι υποψήφιοι αυτοί είναι ελλιπείς. Είναι δυνατόν, αλλά όχι βέβαιο, ότι η Γερμανία θα προτείνει τον Jens Weidmann, πρόεδρο της Bundesbank. Ο κ. Weidmann ενέκρινε όλες τις σημαντικές αποφάσεις της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της QE. Δεν είναι άμεσα σαφές πώς μπορούσε να διαμορφώσει συναίνεση στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Erkki Liikanen, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα κεντρικού τραπεζίτη της Βόρειας Ευρώπης που υποστήριξε τον κ. Draghi σε όλη τη διαδρομή.

Συμμερίζομαι τον σκεπτικισμό του κ. Weidmann από τους επικριτές του, αλλά θα ήταν άδικο να επικεντρωθεί πάρα πολύ στις προσωπικές του ιδιότητες ή στην εθνικότητά του. Με οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ραντεβού υψηλού επιπέδου, πρέπει να παρατηρήσετε μια ισορροπία γεωγραφίας, φύλου και πολιτικής – και τον ακλόνητο κανόνα ότι δεν μπορείτε να έχετε δύο διαδοχικούς υποψηφίους της ίδιας εθνικότητας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε είναι να προσεγγίσετε την επιλογή των υποψηφίων μέσω μιας σειράς δύσκολων ερωτήσεων.

Το πιο σημαντικό είναι τι θέλουν να κάνουν με τα € 2,3 τρισ. σε κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό της ΕΚΤ; Ο αριθμός αυτός θα είναι υψηλότερος το επόμενο έτος. Θέλουν να το κρατήσουν, να πουλήσουν μερικά ή όλα από αυτά ή να τα μετατρέψουν σε ευρωομόλογα, τα οποία η ΕΚΤ θα ήταν τεχνικά σε θέση να κάνει;. Χωρίς αυτό, το σύστημα θα μπορούσε να γίνει και πάλι ευάλωτο.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν οι υποψήφιοι μοιράζονται τη δέσμευση του κ. Draghi “ό, τι χρειάζεται”. Μπορεί να μην ήταν τόσο σημαντικό όσο το QE, αλλά εξακολουθεί να έχει σημασία. Η ευρωζώνη δεν διαθέτει ισχυρή υποδομή διακυβέρνησης. Παραμένει εγγενώς ευάλωτη.

Οι υποψήφιοι θα προστατεύσουν την ευρωζώνη εάν ένα κράτος μέλος αθετήσει; Προτιμούν αυτόματο ή ημιαυτόματο μηχανισμό αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, όπως κάνει η Γερμανία, ή μοιράζονται το γαλλικό σκεπτικισμό; Αλλά η κεντρική τράπεζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν αυτό συνέβαινε.

Σκοπός αυτών των ερωτήσεων είναι να προσδιοριστεί κατά πόσον οι υποψήφιοι έχουν σαφή κατανόηση των μελλοντικών κινδύνων και πώς βλέπουν τον μελλοντικό ρόλο τους ως προέδρους της ΕΚΤ στη διαχείριση τους.

Related posts

120 δόσεις: Όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες

banksnews

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το Γ’ τρίμηνο 2018

banksnews

Άμεση η συγχώνευση θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια

banksnews

Leave a Comment