Image default
TOP STORIES

Η ΕΚΤ μειώνει τον ELA καθώς ο Ντράγκι αποκλείει το bail-in

1 2Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με άτομο με γνώση του ζητήματος, καθώς οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων και η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των πιστωτών της περιόρισαν τις εκροές κεφαλαίων.

Το όριο της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας περικόπηκε κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και ορίστηκε στα 89,1 δισεκατομμύρια ευρώ, και το όριο θα ισχύσει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου, είπε το ίδιο άτομο.  

Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε την Πέμπτη πως οι κανονισμού θα χαλαρώσουν πλέον, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να μεταφέρουν τα στοιχεία του ELA. Η μείωση του ELA έγινε γνωστή χάρη στις «ερευνητικές ικανότητες» των δημοσιογράφων, είπε στη συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη.

Η μείωση του ELA, που ακολουθεί μία περικοπή 700 εκατομμυρίων ευρώ του περασμένου μήνα, αντικατοπτρίζει μιαν υποχώρηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ελλάδας, ύστερα από μήνες διαφωνιών που σχεδόν οδήγησαν τη χώρα έξω από το ευρώ. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους όταν διέσπασε τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και προκήρυξε δημοψήφισμα για τους απαιτούμενους όρους, προτού τελικά συμφωνήσει.

Υποχώρηση εκροών

Οι εκροές καταθέσεων επιβράδυναν τον Αύγουστο σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. έπεσαν κατά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι έλληνες απέσυραν περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους περασμένους μήνες, ή το 26,5% των συνολικών αποταμιεύσεων, εν μέσω εικασιών πως οι καταθέσεις θα κατάσχονταν ή θα μετατρέποντας σε δραχμές.

1 2Η αιμορραγία, που είχε κάνει τις ελληνικές τράπεζες να εξαρτώνται από τις εβδομαδιαίες δόσεις του ELA, σχεδόν σταμάτησε τον Αύγουστο, καθώς οι μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό περιορίζονται από τα capital controls, ενώ έχει επιβληθεί όριο 420 ευρώ την εβδομάδα στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν πει πως δε θα ζητηθεί από τους καταθέτες να καλύψουν τις ελλείψεις κεφαλαίων των τραπεζών, αφού ο Τσίπρας έκλεισε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ένας εσωτερικός δανεισμός από τους καταθέτες «θα ήταν αντιπαραγωγικός» είπε ο Ντράγκι την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου στη Φρανκφούρτη. «Παρόμοιες εικασίες δεν είχαν θεωρηθεί κατάλληλες για ανώτερους κατόχους ομολόγων.»

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί μια συνολική αξιολόγηση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα της οποίας προβλέπεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Μία ανακεφαλαίωση υπό τη στήριξη 25 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έκτακτα δάνεια της ευρωζώνης θα ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρόγραμμα βοήθειας.

2 2Ο Ντράγκι είπε πως το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει «τις επόμενες εβδομάδες» εάν θα επαναφέρει μιαν εξαίρεση που θα επιτρέψει στις χαμηλόβαθμες ελληνικές τράπεζες να επανακτήσουν πρόσβαση στις κανονικές διαδικασίες χρηματοδότησης της ΕΚΤ, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη τους για τη βραχυπρόθεσμη και πιο ακριβή χρηματοδότηση του ELA.

«Για να επαναφέρουμε την εξαίρεση, η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, θα πρέπει να συμμορφώνεται σε αυτό, να δείξει ισχυρή κυριότητα και συνεπή και σημαντική εκπλήρωση» είπε ο κεντρικοτραπεζίτης. Η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα από τους όρους του προγράμματος διάσωσής της και θα αποφασίσει ανάλογα, είπε ο Ντράγκι.

Πρόωρες εκλογές

Η συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα μπορεί να καθυστερήσει, καθώς η χώρα κατευθύνεται προς πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και πιθανώς δύσκολες συζητήσεις συνεργασίας. Ο Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα και προκήρυξε εκλογές ύστερα από ανταρσία στο εσωτερικό του κόμματός του ενάντια στον συμβιβασμό με τους πιστωτές, η οποία στέρησε από τον 41χρονο ηγέτη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένα κόμμα δε θα κερδίσει αυτοδυναμία στην επόμενη βουλή.

Μόλις η εξαίρεση αποκατασταθεί, η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τον Ντράγκι. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης, και από μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα διεξάγει το διοικητικό συμβούλιο.   

Related posts

Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

banksnews

Αποπληθωρισμός: Πραγματικός κόσμος vs οικονομολόγων

banksnews

Deutsche Bank: Επίδειξη δύναμης ή μυθοπλασία;

banksnews

Leave a Comment