Image default
TOP STORIES

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για δεύτερο χρόνο τραπεζικών μαχών

ekt neo ktirioΌταν η Ντανιέλ Νουί μεταφέρει την ομάδα της των 1000 επιτηρητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Eurotower της Φρανκφούρτης, το πρώην προπύργιο των παραγόντων νομισματικής πολιτικής της περιοχής, το επόμενο έτος, θα αποκτήσει μια μόνιμη βάση από την οποία θα μπορεί να δώσει τις μάχες της για τις ταλαιπωρημένες τράπεζες της περιοχής.

Έναν χρόνο μετά την ημέρα που η ΕΚΤ έγινε ο κύριος επιτηρητής των περισσότερων από 120 τραπεζικών ομάδων στις 19 χώρες, η επικεφαλής του επιτηρητικού συμβουλίου Νουί συναντάται με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και άλλους αξιωματούχους την Τετάρτη σε μια συνεδρίαση που θα σημειώσει την επέτειο. Παρ’ ότι μπορεί να ταιριάζουν κάποια αυτο-συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα ενός θεσμού που δημιουργήθηκε μέσα σε λιγότερους από 30 μήνες, οι υπερασπιστές της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης εστιάζουν στο ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ουσιαστικές αλλαγές που θα γίνουν στο μέλλον.

Η 65χρονη γαλλίδα έχει ήδη συμβάλει στην αποτροπή της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, εργαζόμενη για την αύξηση των κεφαλαιακών επιπέδων, την τυποποίηση κανονισμών και την ενίσχυση της κυβέρνησης στην περιοχή ως σύνολο. Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών πως τα κέρδη των τραπεζών μπορεί να αποδυναμώνονται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που απορρέουν από την ΕΚΤ, τα κύρια εμπόδιά της μπορούν να είναι η πολιτική αδράνεια και το εθνικό lobbying.

«Το σύνολο της προόδου που έχει γίνει σε μια τόσο μικρή χρονική περίοδο είναι σίγουρο εντυπωσιακό» είπε η Νουί ανοίγοντας τη συνεδρίαση. «Πιστεύω πως έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα προς την εξασφάλιση της συνεπούς επιτήρησης στην ευρωζώνη. Όμως έχουμε ακόμη πολλά να πετύχουμε.»

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, αυτό συμπεριλαμβάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία μιας ένωσης των κεφαλαιακών αγορών. Για να εκπληρωθούν αυτά πλήρως και τόσο γρήγορα όσο και πρακτικά, έχει ήδη προσδιορίσει μια στρατηγική: «Εξακριβώνουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε, ξεκαθαρίζουμε το χρονοδιάγραμμα και απλά το κάνουμε.»

Κατά την επιτήρηση, η Νουί πάντα υπόσχεται να είναι «σκληρή και παρεμβατική» με τις τράπεζες, και έως τώρα δεν έχει υπάρξει ντροπαλή. Αφού η συνολική αξιολόγηση του 2014 αποκάλυψε ένα κεφαλαιακό κενό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την περιοχή, το 2015 έχει φέρει μιαν ακόμη ώθηση με στόχο την εξασφάλιση πως οι τράπεζες θα έχουν επαρκή αποθέματα για να αντέξουν σε οποιεσδήποτε αναταραχές. Και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Κανείς δε θα μπορούσε να είχε προβλέψει κάποιες από τις ενισχύσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων που υιοθετεί η ΕΚΤ» είπε στις 29 Οκτωβρίου ο συνδιευθυντής της Deutsche Bank John Cryan. «Μπορούσαμε να προβλέψουμε κάποια ενίσχυση, όμως νομίζω έχει εκπλήξει τον κλάδο το πόσο περισσότερο κεφάλαιο χρειάζεται για κανονικές πιστωτικές επιχειρήσεις.»

Η επιθετικότητα της ΕΚΤ πλέον ξεκινά να βρίσκει περισσότερη αντίσταση από τους πολιτικούς που ζητούν ιδιαίτερες συνθήκες για τις δικές τους τράπεζες.

«Το τραπεζικό σύστημα στη Γερμανία, στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, είναι σχεδόν εθνικός θησαυρός και προστατεύεται από τους πολιτικούς» είπε ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης Hertie στο Βερολίνο. «Κατά τα επόμενα χρόνια, θα δούμε εάν η ΕΚΤ είναι πραγματικά έτοιμη να ξεκινήσει μάχη με τους επιτηρητές, τα τραπεζικά ιδρύματα και τις εθνικές αρχές σε αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ακόμη αυτό δεν έχει κριθεί.»

Προτού συναντηθεί με τη Νουί και τον Ντράγκι στη Φρανκφούρτη στις 26 Οκτωβρίου, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως ήταν δίκαιο για τις ελληνικές τράπεζες και για τον ίδιο να υποστηρίξουν πως οι κανονισμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ιδιαίτερη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Η Γερμανία είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Δημιούργησε οργή όταν περιέλαβε στοιχεία από προηγούμενη επιτιτηρητική πρακτική στον εθνικό της νόμο, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων της ΕΚΤ.

Η συνάντηση με τον Σαπέν συνέπεσε με τα τελικά στάδια της ετήσιας επιτηρητικής διαδικασίας της ΕΚΤ, κατά την οποία καθορίζονται τα κεφαλαιακά επίπεδα για κάθε τράπεζα. Αυτή η διαδικασία, η πρώτη που πραγματοποιείται αποκλειστικά υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, σημαδεύτηκε από ιταλικές διαμαρτυρίες για τη μεθοδολογία και επίμονες αναφορές πως οι κεφαλαιακοί στόχοι είχαν μειωθεί ύστερα από πολιτικές πιέσεις. Η ΕΚΤ αρνείται να σχολιάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία της διαδικασίας για οποιανδήποτε τράπεζα.

Κατά κάποιον τρόπο, η Νουί και η αντιπρόεδρός της Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ είναι περιορισμένες. Καθώς πιέζουν για να εναρμονίσουν τα 19 πακέτα εθνικών τραπεζικών κανονισμών που έχουν κληρονομήσει, πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση από τις εθνικές αρχές που εκπροσωπούνται στο διοικητικό τους συμβούλιο.

«Έχει ενδιαφέρον να δουλεύουμε μαζί τους, ιδιαίτερα εάν δε συμφωνούμε» είπε ο Felix Hufeld, πρόεδρος της Bafin, του τραπεζικού ρυθμιστή της Γερμανίας, σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη στις 3 Νοεμβρίου. «Και διασκεδάζουμε πολύ.»

Ένα μεγάλο σχέδιο για την απαλοιφή των εθνικών εξαιρέσεων από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς έχει λάβει χώρα με σκηνικό μια σύγκρουση δυνάμεων. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ λένε πως η πρωτοβουλία έχει κάνει μεγάλα βήματα, με το νομικό κείμενο να είναι έτοιμο για διαβούλευση αυτόν τον μήνα, και το διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί με συναδελφικότητα και συνεργασία.

Καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τον επαναπατρισμό της δικαιοδοσίας που τους δόθηκε σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2012, οι επιτηρητές στην ΕΚΤ παλεύουν επίσης με το νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο που έχουν κληρονομήσει. Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο, ως το ανώτερο σώμα λήψης αποφάσεων του θεσμού, έπρεπε να υπογράψει όλες από τις 1.200 επιτηρητικές αποφάσεις που λήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αντιμετώπιζε και τον κυρίαρχο ρόλο του καθορίζοντας τη νομισματική πολιτική.

«Η επιβολή της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων μιας κεντρικής τράπεζας σε ένα επιτηρητικό σώμα δεν ενισχύει την επιτήρηση» είπε ο Hufeld. «Ελπίζω πραγματικά πως η αξιολόγηση του επιτηρητικού μηχανισμού που είναι προγραμματισμένη για το ξεκίνημα του έτους, θα αποφέρει κάποια λογικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα.»

Το κλειδί για να επιτραπεί στο επιτηρητικό όργανο της ΕΚΤ να εστιάσει στις τράπεζες που επιβλέπει θα είναι η κατανομή των μικρότερων έργων, όπως οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των διοικητών των τραπεζών για τις θέσεις που κατέχουν. Περίπου 1000 άτομα είχαν δεχτεί βέτο σε αυτή τη διαδικασία πέρυσι.

Το βλέμμα της Νουί για το 2016 βρίσκεται σε ένα πολυετές σχέδιο για την εναρμόνιση των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν το βάρος του ρίσκου, να διαχειριστούν επισφαλή δάνεια και να προχωρήσουν ακόμη με το δύσκολο θέμα της επιβολής κεφαλαιακής χρέωσης στο δημόσιο χρέος.

«Κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί πως η τραπεζική ένωση είναι μια τεράστια μεταβολή πολιτικής και χρειάζεται πολλή δουλειά, και πολλά νέα στοιχεία να φτάσουν σε σταθερή κατάσταση» είπε ο Nicolas Veron, ανώτερο στέλεχος του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. Το νέο σώμα «έχει σημαντική επίδραση και θα οδηγήσει σε πολλή εναρμόνιση – μέρος αυτής θα γίνει γρήγορα, άλλο θα γίνει πιο αργά.» 

   

Related posts

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

NEWSROOM

Μέσα στην ζώνη κινδύνου…

banksnews

Τι λέει ο διεθνής τύπος για το Eurogroup

banksnews

Leave a Comment