Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-κορονοϊός: “Άνευ σημασίας” χαρακτηρίζει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις θρησκευτικές συναθροίσεις

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο χαρακτήρισε σήμερα “άνευ σημασίας” μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που εμπόδισε την επιβολή περιορισμών κατά του κορονοϊού σε θρησκευτικές συναθροίσεις, με τον Κουόμο να αναφέρει ότι η απόφαση αφορούσε συγκεκριμένες περιοχές που δεν θεωρούνται πλέον υψηλού κινδύνου.

Το Δικαστήριο με ψήφους 5 υπέρ έναντι 4 κατά στήριξε με χθεσινή του απόφαση τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων που είχαν προσφύγει κατά των περιορισμών που υιοθέτησε η Πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδεικνύει τις συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη συντηρητική δικαστίνα Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία έριξε την καθοριστική ψήφο υπέρ των θρησκευτικών ομάδων. Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς ψήφισε κατά, όπως και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

“Χαρούμενη Ημέρα των Ευχαριστιών!” έγραψε με κεφαλαία γράμματα στο twitter ο Τραμπ αντιδρώντας στην απόφαση, προτρέποντας παράλληλα τους Αμερικανούς “να συγκεντρωθούν σε σπίτια και χώρους λατρείας”, να προσευχηθούν και να ευχαριστήσουν τον Θεό “για τις πολλές ευλογίες του”.

Στις 6 Οκτωβρίου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας από την Covid-19, περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν. Η Νέα Υόρκη έχει κατηγοριοποιήσει συνοικίες ανά επίπεδα μολύνσεων του ιού, σε κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη. Σύμφωνα με τους περιορισμούς, οι χώροι λατρείας σε κόκκινες ζώνες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί με χωρητικότητα 25% έως και δέκα άτομα το μέγιστο.

Ο Κουόμο είπε σήμερα τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στην Πολιτεία, επειδή η εν λόγω συνοικία βγήκε από την κόκκινη ζώνη την περασμένη εβδομάδα.

“Είναι άνευ σημασίας από οποιαδήποτε πρακτικό αντίκτυπο, επειδή η ζώνη για την οποία μιλούσαν έχει ήδη αλλάξει κατηγορία”, δήλωσε ο κυβερνήτης. “Νομίζω ότι αυτή ήταν απλά μια ευκαιρία για το Δικαστήριο να εκφράσει τη φιλοσοφία και την πολιτική του”.

Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση, η οποία πλέον μεταφέρεται στο 2ο Περιφερειακό Εφετείο δεν είναι οριστική και δεν φαίνεται να επηρεάζει τους κανόνες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για μαζικές συναθροίσεις.

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων Εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Παράλληλα επεσήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ’ ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης.

Σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με 5 ψήφους έναντι 4 τα αιτήματα εκκλησιών από τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν πριν από τον θάνατο της φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους δικαστές και τον Ρόμπερτς είχαν απορρίψει τις προσφυγές.

Ο Κουόμο προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να “φορούν τις μάσκες τους” με σημερινό του tweet, προσθέτοντας ότι σχεδόν 7.000 άνθρωποι στην Πολιτεία διαγνώστηκαν με τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 67 το ίδιο χρονικό διάστημα έχασαν τη ζωή τους έχουν μολυνθεί από τον ιό.

-

Related posts

Η Τουρκία έχει ανάγκη από ισχυρή στήριξη από τον Τραμπ στην προσπάθεια να λάβει χρηματοδότηση από τη Fed

banksnews

Ο Ορμπάν απέρριψε πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συζήτηση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

banksnews

ΗΠΑ: Κατεγράφη ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός – συνολικά 382 θάνατοι

banksnews

Μάας: Αγιά Σοφιά και γεωτρήσεις είναι εμπόδιο για συνομιλίες μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας

banksnews

Persimmon: Υποχώρησαν 43% τα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου

banksnews

Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Ford: Μειώθηκαν 50% τα έσοδα από πέρσι

banksnews

Royal KPN: Κατά 8% ενισχύεται η μετοχή

banksnews

Γαλλία: Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών και των νοσηλευομένων

banksnews

ΗΠΑ: Παραμένουν σε υψηλό επίπεδο οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας

banksnews