Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Ποιες προθεσμίες λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή

Τέλος χρόνου για εκατομμύρια φορολογούμενους που πρέπει μέχρι μέχρι την ερχόμενη

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

να σπεύσουν να τακτοποιήσουν σειρά υποχρεώσεων (είτε διαδικαστικών, είτε ταμειακών) προς την εφορία. Συγκεκριμένα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν:

Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2021 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία (ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων)

Η όγδοη δόση του

φόρου εισοδήματος

Η έκτη δόση του

ΕΝΦΙΑ

Ο

ΦΠΑ

του Ιανουαρίου

Όσον αφορά τις διαδικαστικές εκκρεμότητες με την εφορία, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η νομοθεσία προβλέπει, πως τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.α) ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους. Επειδή όμως, παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου, υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Στις 26 Φεβρουαρίου λήγει και η προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

Έξαλλου, εως 28.2.2021 ολοκληρώνεται η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες του έτους 2020 (χρήση 2019),και η οριστικοποίηση από τον διαχειριστή ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

Τέλος οι έγγαμοι φορολογούμενοι εφόσον γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 μπορούν να αλλάξουν την απόφασή τους εντός της προθεσμίας δηλαδή μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ειδήσεις σήμεραΠότε πληρώνονται τα 534 ευρώ για τις αναστολές Φεβρουαρίου και η ενίσχυση για το «Συν-Εργασία»Ξανά στην Ευελπίδων σήμερα ο Λιγνάδης για προθεσμία«Υπόθεση Λιγνάδη»: Κατηγορώ Μητσοτάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή του ελληνικού #metoo σε… QAnon

Related posts

Κρυφό «χαράτσι» για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες λόγω τεκμηρίων και e-αποδείξεων

banksnews

«Άσχημα νέα» από τον πρόεδρο του Eurogroup: «Είμαστε σε βαθιά ύφεση»

banksnews

Ενοποιήσεις εφοριών ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

banksnews

Λιανεμπόριο: Ανοίγει με προσφορές – Τι θα κάνουν IKEA, Jumbo και τα άλλα μεγάλα καταστήματα

banksnews

Σκυλακάκης: Τι θα γίνει με το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν

banksnews

Πρώτη κατοικία – Κατρίνης: Χωρίς αντίκρισμα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί παραμένει ευάλωτο στις διεθνείς αναταράξεις

banksnews

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον S&P 500 – Ξεπέρασε τις 4.000 μονάδες

banksnews

Συντάξεις: Τα νέα αναδρομικά για 200.000 νέους συνταξιούχους – Παραδείγματα με πίνακες

banksnews