Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Επιτάχυνση επενδύσεων την προσεχή 5ετία

Επιτάχυνση επενδύσεων με ετήσιο στόχο τα 200 εκατ. ευρώ (από 20-25 εκατ.ευρώ στην παρούσα φάση θέτει ως στόχο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας την προσεχή δεκαετία αναμένεται να δαπανήσει 1,1 δισ. ευρώ αφενός για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων και μετρητών αλλά και για την επέκταση του δικτύου της στην Ανατολική Αττική, επιδίωξη που αναμένεται να ευνοήσει και τη διεύρυνση της θέσης της.

Σύμφωνα δε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνη, η ΕΥΔΑΠ μετά τη μεταβολή του καταστατικού της αλλά και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος 4412, θα διεκδικήσει και έργα ΣΔΙΤ.

Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε δε την επικείμενη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040, εκτιμώντας ότι στο πλαίσιο αυτής θα μειωθεί σημαντικά η ετήσια επιβάρυνση της ΕΥΔΑΠ κατά 35%, έναντι της περιόδου 2013-2020.

Με τη μέση ετήσια κατανάλωση στα 400 εκατ. κυβικά μέτρα, το ετήσιο κόστος της ΕΥΔΑΠ θα είναι 33,5 εκατ. ευρώ μέχρι το 2040, έναντι 46 εκατ.ευρώ κατά την περίοδο 2013-2020.

Κατά τη χρήση του 2020 δε η ΕΥΔΑΠ πήρε πρόσθετη πρόβλεψη 157,5 εκατ. για την συγκεκριμένη διευθέτηση της επικείμενης συμφωνίας, γεγονός που επηρέασε σημαντικά την κερδοφορίας της χρήσης. Ωστόσο, κατά τον κ. Σαχίνη η αυξημένη πρόβλεψη μπορεί να ανακτηθεί αφενός από την επέκταση της συμφωνίας για το κόστος του αδιύλιστου νερού αλλά και από τον συμψηφισμό οφειλών του δημοσίου.

Για το διαγωνισμό που αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυτάλλειας την επόμενη πενταετία, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι έως το Σεπτέμβριο του 2021 ότι θα έχει ολοκληρωθεί.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Σαχίνη το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης με την κοινοπραξία Άκτωρ – Άβαξ- ΕΡΓΟΤΕΜ κατά ένα χρόνο μετά τη λήξη της (από 31-03-2021), ωστόσο, η επέκταση θα λήξει εφόσον κριθεί από την πορεία του διαγωνισμού ο νέος ανάδοχος του έργου.

Ο ίδιος ανάφερε πως παρά τις γνωμοδοτήσεις που επέτρεψαν στο δ.σ. της εταιρείας να δεχθούν όλες τις προσφορές (πέραν της Άκτωρ- Αβαξ και των κοινοπραξιών Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA) και να τις αξιολογήσουν σε τεχνικό επίπεδο, ενδέχεται να υποβληθούν προσφυγές (όπως έχει προαναγγείλει η πλευρά της Άκτωρ) που να καθυστερήσουν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι οποίες έχουν συντελεστή 70% στην τελική κατακύρωση του διαγωνισμού.

Related posts

Νέες προσφορές και μεγαλύτερη ευελιξία από την Aegean

banksnews

Ακτοπλόοι: Ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης με επιστολή στον πρωθυπουργό

banksnews

Public: Ανοικτά για επίσκεψη χωρίς ραντεβού βιβλιοπωλεία και τμήμα χαρτικών

banksnews

Interamerican: Η επίδραση των φυσικών καταστροφών στον ασφαλιστικό κλάδο

banksnews

Νέο κέντρο διαλογής της DHL Express στη Θεσσαλονίκη

banksnews

Μονάδα ηλιακής ενέργειας 170 MW στη Χιλή ολοκλήρωσε η Mytilineos

banksnews

Κρατικό χρήμα για στήριξη της Aegean

banksnews

Απευθείας πτήσεις προς Καβάλα και Σάμο επαναφέρει η Austrian Airlines

banksnews

«Ήξεις αφήξεις» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την DG Comp

banksnews