Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με την παράτυπη Navtex το «Τσεσμέ»

Στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία, για υδρογραγικές έρευνες, με την παράτυπη Navtex, φέρεται να πλέει το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ», το οποίο το μεσημέρι της Δευτέρας είχε και πάλι κλειστό τον πομπό του.

Tο πλοίο, φαίνεται πως εισήλθε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η τουρκική  Navtex, και κινείτο με χαμηλή ταχύτητα δυτικά της Λήμνου με νότια πορεία. Το τουρκικό σκάφος πλέει ασυνόδευτο ενώ τις κινήσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου -εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το πλοίο θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, ωστόσο εύλογη είναι η ανησυχία τόσο για το timing όσο και για το αν αποτελεί προοίμιο για περισσότερες σχετικές κινήσεις.

Κάνει το μαύρο – άσπρο

Η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι θέλει να στήσει ένα blame game υποδεικνύοντας την Αθήνα ως υπεύθυνη για ενδεχόμενο ναυάγιο του διαλόγου που επανεκκίνησε με τις διερευνητικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα οι ίδιες τουρκικές πηγές ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η χώρα μας, συμπεριέλαβε «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά και υποστηρίζουν  πως η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο

Η Άγκυρα ανακοίνωσε δε ότι: «Τo Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976!».

Σε επαγρύπνηση

Οι κινήσεις της Αγκυρας βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού «Πενταγώνου»,  που τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει τι θα κάνει τελικώς η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι για την παράτυπη έκδοση της τουρκικής navtex, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Από εκεί και πέρα, χαρακτηρίζει την κίνηση της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη», που δεν «βοηθά στο θετικό κλίμα», ενώ υπενθυμίζει ότι έχει  υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Κάτι που επανέλαβε και σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης και στο διάλογο.

Related posts

Προκλήσεις και απειλές από την Άγκυρα λόγω του East Med

banksnews

Anadolu : Θα διεκδικήσουμε στη Χάγη την Κρήτη και 12 νησιά στο Αιγαίο

banksnews

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει το κίνημα που ζητά την παραίτηση Μενδώνη

banksnews

Κακλαμάνης: Το προσφυγικό μπορεί να γίνει οι «Πρέσπες» της ΝΔ

banksnews

Ψήφος αποδήμων : Βρέθηκε βάση συμφωνίας που ίσως επικυρωθεί και από τους 300

banksnews

Στην Κύπρο η πρόεδρος της Δημοκρατίας – Συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη

banksnews

Ποιοι θα πάνε στη δεξίωση στο Προεδρικό

banksnews

Ποιον θα… μαύριζαν οι Έλληνες στις αμερικανικές εκλογές αν είχαν δικαίωμα ψήφου

banksnews

Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ – Μακρόν για τις επιθέσεις στον Εβρο

banksnews