Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 8,2% και όχι 10,5% το 2020

Να αποφύγει τα χειρότερα κατάφερε η χώρα αφού, όπως δείχνουν τα πρώτα (προσωρινά) στοιχεία της

ΕΛΣΤΑΤ

, το «μαύρο» παγκοσμίως 2020 κλείνει με μία

ύφεση

της τάξεως του

8,2%

αντί για διψήφια ποσοστά άνω του 10% που προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο νέος

Κρατικός Προϋπολογισμός

(10,5%). Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα οριστικά στοιχεία στα μέσα του έτους, δείχνει και ότι το 2021 ξεκινά με μικρότερη αρνητική επίδραση (carry over) από ό,τι αναμενόταν για εφέτος.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι:
– το 4ο τρίμηνο παρά το γενικό lockdown από Νοέμβριο και μετά, έκλεισε με ύφεση 7,9%. Δηλαδή δεν επαναλήφθηκαν διψήφια ποσοστά ύφεσης όπως στο lockdown του β΄τριμήνου του 2020.

– το «καλοκαιρινό» 3ο τρίμηνο, όπου χτύπησε πιο άσχημα τη χώρα μας η το πάγωμα του Τουρισμού– αποδείχθηκε ελαφρώς καλύτερο από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικώς τον Δεκέμβριο από την ΕΛΣΤΑΤ: αντί ύφεσης 11,7% τελικώς δεν ξεπέρασε το 10,5.


pinakas2

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% σε ετήσια βάση είν αι οι εξής:
· Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

· Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

· Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4% (όπου περιλαμβάνονται οι αφίξεις τουριστών).

· Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών.Σύμφωνα με τα προσωρινά -τονίζω, προσωρινά- στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%.Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις.Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής -σχετικά- εικόνας του 4ου τριμήνου.Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.

Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».Ειδήσεις σήμεραΣοκάρει η νέα μήνυση κατά Λιγνάδη – «Με κακοποίησε όταν ήμουν λιπόθυμος και με απείλησε»

Στα άκρα η σύγκρουση για τον Κουφοντίνα: Συζητείται σήμερα το αίτημα για μεταγωγή τουΑνυποχώρητοι η Μέγκαν και ο Χάρι παρά το κλίμα… σύρραξης που δημιούργησε η συνέντευξη στην Όπρα

Related posts

Αυξήθηκαν κατά 4,2% οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2020 – Τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος

banksnews

Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται περισσότερο – αναλυτικοί πίνακες

banksnews

HotelBrain: Έξι νέες μισθώσεις ξενοδοχείων για την HotelKeys

banksnews

30ετές ομόλογο: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές – Στο 1,8% το επιτόκιο

banksnews

Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Taxisnet: Μέχρι πότε οι πληρωμές, μετά τη δίμηνη παράταση

banksnews

Ράλι για τη στερλίνα -Περιορίζονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία

banksnews

Οι τριετίες στο ΣτΕ: Ανησυχία για μειώσεις σε μισθούς εργαζομένων έως 195 ευρώ αν δικαιωθεί ο ΣΕΒ

banksnews

Πρόεδρος βενζινοπωλών στον ΘΕΜΑ 104,6: Aν κάτσει στα $70 το πετρέλαιο τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη

banksnews

Πέντε νέες κατηγορίες καταναλωτών μετά το πέρας της πανδημίας, λέει νέα έρευνα

banksnews