Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Να επιβληθεί προσωρινός φόρος στους πλούσιους που αύξησαν τα κέρδη τους στην πανδημία

Την καθιέρωση ενός

έκτακτου, προσωρινού φόρου για τους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας,

προτείνει το

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να βοηθήσουν τους πλέον ευάλωτους.

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες, και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν (σημαντική οικονομική) στήριξη» στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, ένας εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάουρο χαρακτήρισε απαραίτητο να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης. Το ΔΝΤ συνιστά τη θέσπιση προσωρινής φορολογίας επί των υψηλότερων εισοδημάτων ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Υπάρχει διάβρωση των εσόδων από τους εταιρικούς φόρους
Τα τελευταία χρόνια, στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε διάβρωση των εσόδων που προέρχονταν από τους εταιρικούς φόρους. Ο Μάουρο χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία «για την επίτευξη συμφωνίας» για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση.

«Διαπιστώσαμε επίσης μια διάβρωση της φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα πρόσωπα που είναι στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας»,ανέφερε. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι υπάρχει ευκαιρία αντιστροφής της τάσης με την αύξηση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών και των πλουσιότερων ιδιωτών, με την εξάλειψη των κενών του φορολογικού συστήματος, με την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας ή των φόρων κληρονομιάς.

Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από την Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρίες που έχουν κάνει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς όπως η Amazon.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση μιας αύξησης των εταιρικών φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.

«Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο από επικερδής»
Ο επικεφαλής δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ υπερασπίστηκε τον εμβολιασμό σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν όλες οι χώρες θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία νωρίτερα από το αναμενόμενο θα υπάρξουν πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων φορολογικών εσόδων έως το 2025.

«Ο εμβολιασμός είναι συνεπώς περισσότερο από επικερδής, καθώς προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στα δημόσια κεφάλαια που επενδύονται για την επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων και την παγκόσμια διανομή τους», σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ειδήσεις σήμερα: Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ – Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑSelf test: Από σήμερα στα φαρμακεία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Related posts

Φορολογική δήλωση: Τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν δάνεια

banksnews

Κόκκινα δάνεια: Τι ανακοίνωσαν Εθνική Τράπεζα και Eurobank

banksnews

Click inside: Ποιες αλυσίδες λένε «όχι» – Διχασμένη η αγορά υπό τον φόβο νέου lockdown

banksnews

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις ρεκόρ τον Οκτώβρη – Επτά προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας

banksnews

Taxisnet: Εκτός λειτουργίας εφαρμογές στις ΔΟΥ που συγχωνεύονται

banksnews

Υπέρβαση εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2019

banksnews

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Ανοίγει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα

banksnews

Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

banksnews

Κομισιόν: Αυτό είναι το πακέτο των €750 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης

banksnews