Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστική απόφαση υπέρ 5 μοναχών μπλόκαρε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της Πελοποννήσου

Σε καθεστώς ενεργειακής ανασφάλειας παραμένει η Πελοπόννησος μετά την

απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πέντε μοναχές

της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου ως ο Εθνικός Διαχειριστής Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί κάθε νομικό δικαίωμα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ που έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί σε βαθμό 98%.

Σημειώνεται ότι ο Διαχειριστής έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες για τη σύννομη υλοποίηση και ολοκλήρωση του επίμαχου έργου, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του οποίου έχει και αμετακλήτως κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ευάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου
Το πρόσφατο συμβάν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου είναι μία ακόμη υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχει το σύστημα ηλεκτροδότησης της Νότιας Ελλάδας. Η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο Σύστημα πραγματοποιείται σήμερα μόνο με μια γραμμή 150 kV. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο που σταματούν πέντε μοναχές, η Πελοπόννησος θα συνδεόταν με ένα επιπλέον κύκλωμα 400 kV με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στους καταναλωτές της Πελοποννήσου εάν το έργο του Δυτικού Διαδρόμου είχε ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, στις περιόδους αιχμής όπου η τοπική ζήτηση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, είναι αναγκαίο να υπάρχει τοπική παραγωγή καθότι η κατάρρευση των τάσεων οδηγεί σε διακοπή τροφοδοσίας της Πελοποννήσου (τοπικό black out). Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο (π.χ. λόγω -), αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί προς τα κέντρα κατανάλωσης της υπόλοιπης χώρας και αναγκαστικά υπάρχει περιορισμός της διαθέσιμης παραγωγής.

Τα προβλήματα αυτά, τόνιζαν πηγές του ΑΔΜΗΕ, αντιμετωπίζονται μόνο με την επέκταση του Συστήματος 400kV προς την Πελοπόννησο. Η ανάγκη της επέκτασης αυτής είναι ακόμη πιο επιτακτική εν όψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το νότιο άκρο της Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα, αφού η τροφοδοσία του νησιού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κυκλώματα 150 kV της Πελοποννήσου.

Ειδήσεις σήμερα:Χαρδαλιάς: Σε σκληρό lockdown Φωκίδα και ΡέθυμνοΠαπαευαγγέλου: Άνισος ο αγώνας με τις μεταλλάξεις – Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτραΒίντεο: Πυροβολισμοί έξω από γνωστό εστιατόριο του Μπέβερλι Χιλς για ρολόι αξίας μισού εκατομμυρίου

Related posts

H Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό – Μπορούν τώρα οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της;

banksnews

Μεταχρονολογημένες επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση

banksnews

Πιο δύσκολη η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία- Επανέρχονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις για να αποφευχθούν τα λουκέτα

banksnews

Προκαταβολή σύνταξης: Τι προβλέπει η τροπολογία – Πώς θα χορηγηθεί – Ποιο το ύψος της

banksnews

Wall Street: Σταϊκούρας και Τσάκος χτύπησαν το καμπανάκι κλεισίματος

banksnews

Χατζηδάκης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον γιατί η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα

banksnews

Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Μάιο – Αλλαγές στη φορολοταρία

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aνάκαμψη μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζει πτωτικά η συνεδρίαση

banksnews