Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ θέλει να ξαναρχίσουν οι απελάσεις στη Συρία

Η καθολική απαγόρευση των απελάσεων από τη Γερμανία στη Συρία δεν πρέπει να παραταθεί μετά την παρέλευση του 2020, τόνισε χθες ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Σε επικείμενη σύσκεψη με τους ομολόγους του των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, ο Ζεεχόφερ θα επιχειρηματολογήσει πως “θα πρέπει στο μέλλον εκ νέου να εξετάζουμε κατά περίπτωση εάν είναι εφικτές οι απελάσεις, τουλάχιστον εγκληματιών και προσώπων που θεωρείται πως εγείρουν απειλή”, δήλωσε ο υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, στη Γερμανία διέμεναν 5.719 Σύροι που έχει αποφασιστεί από τις αρχές να απελαθούν αλλά αυτό εκκρεμεί, σύμφωνα με δεδομένα των υπηρεσιών του υπουργού.

Η καθολική απαγόρευση των απελάσεων στη Συρία αποφασίστηκε από τις γερμανικές αρχές το 2012, ενώ μαινόταν ήδη ο πόλεμος στη χώρα. Το μέτρο έχει παραταθεί πολλές φορές έκτοτε.

Ωστόσο σήμερα, ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος, στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις, έχει τερματιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της συριακής επικράτειας.

Μολαταύτα, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι όσοι εναντιώνονται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ — η οικογένεια Άσαντ κυβερνά τη Συρία πενήντα χρόνια — διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και ακόμη και να βρουν τον θάνατο εάν επαναπατριστούν παρά τη θέλησή τους.

Εξάλλου, οι υποστηρικτές του Άσαντ αντιμετωπίζουν επίσης διωγμό στις περιοχές που συνεχίζουν να ελέγχουν ισλαμιστές, τζιχαντιστές ή άλλες δυνάμεις ανταρτών, συμπληρώνουν οι οργανώσεις αυτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση νέα έκθεσης που θα αποτιμά την κατάσταση ως προς την ασφάλεια στη Συρία έγκαιρα ώστε να ληφθεί υπόψη στη σύσκεψη του Ζεεχόφερ με τους κρατιδιακούς υπουργούς Εσωτερικών, ανέφερε εκπρόσωπος.

Η προηγούμενη έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, ανέφερε πως “ακόμη και σε τομείς της χώρας όπου οι εχθροπραξίες έχουν αποκλιμακωθεί, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος βίας και επιθέσεων με θύματα. Αυτό ισχύει στις περιοχές της χώρας όπου υποτίθεται έχει επέλθει ειρήνευση, στο δυτικό της τμήμα, καθώς και στην πρωτεύουσα Δαμασκό”.

Η Pro Asyl, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Ζεεχόφερ δεν περίμενε να δημοσιοποιηθεί επικαιροποιημένη αποτίμηση της κατάστασης από το ΥΠΕΞ προτού κάνει δημόσια τοποθέτηση υπέρ της επανέναρξης των απελάσεων.

Αυτό δείχνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών “δεν ενδιαφέρεται για την θανάσιμη κατάσταση επί του πεδίου, αλλά να κάνει μια πολιτική χειρονομία” προκειμένου να ικανοποιήσει το ακροατήριο που ανήκει “στη δεξιά”, κατήγγειλε ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl, ο Γκίντερ Μπόρκχαρτ.

Αρκετά μέλη της συντηρητικής παράταξης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ απαίτησαν να ξαναρχίσουν να γίνονται κάποιες τουλάχιστον απελάσεις στη Συρία έπειτα από μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στη Δρέσδη (ανατολικά) στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο 55χρονου Γερμανού και τον σοβαρό τραυματισμό 53χρονου που ήταν μαζί του, είναι Σύρος με βαρύ ποινικό μητρώο.

-

Related posts

Γερμανία: Επιφυλακτικός ο Σολτς στο ενδεχόμενο μετεκλογικού συνασπισμού του SPD με την Αριστερά

banksnews

Γαλλία: Μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων, υπερδιπλασιάστηκαν όμως οι θάνατοι

banksnews

Πρόβλημα σε δοκιμαστική πτήση Boeing 737 Max της Air Canada – Προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση

banksnews

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στον γιο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ

banksnews

Ο Μακρόν αύριο στον Ρούτε για να αρθεί το αδιέξοδο για προϋπολογισμό ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης

banksnews

Προκλητική δήλωση Πεσκόφ: Θα βγουν κερδισμένοι οι Ρώσοι τουρίστες από την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας

banksnews

ΗΠΑ: Εξετάσεις δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας

banksnews

Αμερικανικά στρατεύματα “πιθανώς” να μεταφερθούν από τη Γερμανία στην Πολωνία, δηλώνει ο Τραμπ

banksnews

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 1.305.039 οι νεκροί παγκοσμίως από την πανδημία

banksnews