Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανικό ΑΕΠ: «Βουτιά» 9,9% για το 2020

Η βρετανική οικονομία κατέγραψε

συρρίκνωση ρεκόρ 9,9%

το 2020 λόγω του σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, που

παρέλυσε ολόκληρους κλάδους

οικονομικής δραστηριότητας για μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), η οποία όμως φάνηκε να απομακρύνεται από την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης.

Η περσινή μείωση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία στη σύγχρονη Ιστορία, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν η μεγαλύτερη βουτιά από το 1709, τη χρονιά του ‘μεγάλου ψύχους’.

Η μείωση είναι επίσης μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, αν και η Ισπανία –που επίσης επλήγη από τον ιό— κατέγραψε βουτιά 11%.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1,0%, περισσότερο από το αναμενόμενο, ύστερα από ανάκαμψη κατά 16,1% (αναθεωρημένο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 16,0%) το τρίτο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι ακόμα κι αν η βρετανική οικονομία συρρικνωθεί εκ νέου το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της επιβολής νέου lockdown, αναμένεται να αποφύγει να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση.

Τον Νοέμβριο, το καθεστώς lockdown στην Αγγλία και οι περιορισμοί στη δραστηριότητα στις άλλες βρετανικές επαρχίες οδήγησαν το ΑΕΠ σε μείωση κατά 2,3% ύστερα από μικρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο.

Το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων και υπηρεσιών catering, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καθώς και των επιχειρήσεων του καλλιτεχνικού κλάδου, της διασκέδασης και της αναψυχής ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συρρίκνωση που καταγράφηκε, χωρίς να παραλείπονται οι εταιρίες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.

Οι αγορές των Χριστουγέννων και η άρση κάποιων περιορισμών στη δραστηριότητα στις αρχές Δεκεμβρίου βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών, παρά την επιστροφή των περιορισμών το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Αυτό κατέπνιξε εν τη γενέσει μια ανάκαμψη σε πολλές υπηρεσίες, όπως στα εστιατόρια, το εμπόριο ή τις προσωπικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των εορτών, που κανονικά είναι μια κρίσιμη περίοδος για πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα; «Παρά δύο συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης» στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, «το επίπεδο του βρετανικού ΑΕΠ παρέμεινε κατά 7,8% χαμηλότερο το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την ONS.

-Ειδήσεις σήμερα: Lockdown: Μία ανάσα πριν τα σκληρά μέτρα Αχαΐα, Ρέθυμνο – Σε δύο «στρατόπεδα» οι λοιμωξιολόγοιΤι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη προς εφορία: Οι δυνατότητες ρυθμίσεων – Δόσεις μέχρι το 2025Με ταχύτητα εξαπλώνεται ο ιός: Άλλες 117 εισαγωγές σε λίγες ώρες στην Αττική

Related posts

ΑΑΔΕ: Διόρθωση παλαιότερων δηλώσεων του Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμου

banksnews

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ στο Reuters: Θα πετύχουμε τον στόχο στο πλεόνασμα φέτος

banksnews

Φόροι: Kίνητρα για τα ομόλογα του «Ηρακλή»

banksnews

Συντάξεις και επιδόματα: Ποια πληρώνονται σήμερα και την Παρασκευή

banksnews

Αναδρομικά: Ανατροπή για τους συνταξιούχους του δημοσίου – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν λιγότερα

banksnews

Καταβάλλεται σήμερα το ΚΕΑ στους δικαιούχους -Κατανόηση για την καθυστέρηση ζητά ο ΟΠΕΚΑ

banksnews

Χρηματιστήριο: «Ροκάνισμα» με πτώση 1,14% και χαμηλό τζίρο – Ρευστοποιήσεις έως 5% στις τράπεζες

banksnews

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

banksnews