Image default
TOP STORIES

Βραζιλία-G10 Bank: Οι φάβελες αντιστέκονται και δημιουργούν τράπεζα

Εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η Βραζιλία αντιστέκεται.

Η έκρηξη της ανεργίας και  η πτώχευση των  επιχειρήσεων επηρεάζει τους πιο ευάλωτους.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το οικονομικό σοκ, δέκα βραζιλιάνες φαβέλες ετοιμάζονται στα τέλη Φεβρουαρίου να ιδρύσουν μια τράπεζα αλληλεγγύης για τους κατοίκους αυτών των παραγκουπόλεων (Baixadas da Condor (PA), Baixadas da Estrada Nova Jurunas (PA),Casa Amarela (PE),Cidade de Deus (AM),Coroadinho (MA), Heliópolis (SP),Paraisópolis (SP),Rio das Pedras (RJ),Rocinha (RJ),Sol Nascente (DF)).

Με κεφάλαιο 1,8 εκατομμυρίων ρεάλ (280.000 ευρώ) που το παρέχουν  “ανώνυμοι επενδυτές”, η G10 Bank (Τράπεζα των G10), που πήρε το όνομά της από την φαβέλες πίσω από την πρωτοβουλία, σχεδιάζει να δώσει πρόσβαση σε πίστωση με χαμηλά επιτόκια σε επιχειρηματίες, αλλά και βασικές τραπεζικές υπηρεσίες σε κατοίκους, όπως πρόσβαση σε χρεωστική κάρτα. Η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το ένα τρίτο των κερδών της για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, οι βραζιλιάνικες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείστηκαν κατά 20% περισσότερο μεταξύ του μεταξύ Αυγούστου 2019 και Αυγούστου 2020, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο στις φαβέλες, όπου η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό “ανεπίσημη”, είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρηματίες να δανειστούν από τις τράπεζες. Έτσι σήμερα, εν μέσω πανδημίας, “οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων δεν μπορούν να αποδείξουν από πού προέρχονται τα εισοδήματά τους. Δεν μπορούν να παρέχουν στις τράπεζα έγγραφα ώστε αυτή να αξιολόγηση τη δανειοδοτική τους ικανότητας”, αναφέρει η Sylvie Lambert, καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού.

Η δημιουργία της “Τράπεζας των G10” λύνει τα χέρια σε άτομα όπως η Emizandra, η οποία λειτουργεί ένα κοινοτικό εστιατόριο στην καρδιά της Paraisópolis, τη δεύτερη μεγαλύτερη φαβέλα στο Σάο Πάολο (100.000 κάτοικοι). “Οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν πάρα πολλές απαιτήσεις για τη χορήγηση πίστωσης, πρέπει να παρέχουμε εγγυήσεις και ένα ολόκληρο λογιστικό ιστορικό. Η G10 Bank θα έχει μια πολύ καλύτερη προσέγγιση για τους πελάτες στα προάστια και τις φαβέλες”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις φαβέλες, των πόλεων της Βραζιλίας, ζουν περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι, παραπάνω από το 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι περιοχές αυτές έχουν παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αστικής υποδομής, λόγω της κρατικής καταστολής. Οι άνθρωποι στις φαβέλες, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του ναρκεμπορίου, ζουν ένα συνεχή πόλεμο από τη μεριά του κράτους, που στοιχίζει κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει επίσημα 231.534 θανάτους επί συνόλου 9.524.640 μολύνσεων, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Related posts

BofA: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα 3μηνου των τραπεζών

banksnews

Η δουλειά του Μακρόν δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

banksnews

Τράπεζες: Παρατείνουν την αναστολή δόσεων ως τον Φεβρουάριο

banksnews

Deals με τη βούλα των τραπεζών

banksnews

Επιμένει στο κούρεμα το Eurogroup

banksnews

H Ευρώπη χρειάζεται τραπεζική εποπτεία γερμανικού τύπου

banksnews

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

NEWSROOM

Η επανεπένδυση της ΕΚΤ «σιωπηρή ενίσχυση» για την ευρωζώνη

banksnews

48 ώρες στην Ελλάδα… καθώς η ΕΕ ζυγίζει το χρέος

banksnews