Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρσοβία και Βουδαπέστη δεν θα συμβιβαστούν στην αντιπαράθεση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η Πολωνία θέλει η ΕΕ να αντιμετωπίσει σοβαρά το βέτο που έχουν ασκήσει η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να συνεχίσει να αναζητεί έναν συμβιβασμό, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Η ΕΕ ερευνά τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για ενδεχόμενη υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστικών τους συστημάτων και των μέσων ενημέρωσης και έχει επιδιώξει να συνδέσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Οι δύο χώρες απάντησαν ασκώντας βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για να βοηθήσουν τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Χθες Πέμπτη Πολωνία και Ουγγαρία τόνισαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θέτει όρους για το κράτος δικαίου προκειμένου να εκταμιεύσει πόρους, αν δεν αλλάξει τη θεμελιώδη συνθήκη της, επιμένοντας με αυτό τον τρόπο στις θέσεις του.

“Έχουμε συγκεκριμένες αμφιβολίες σχετικά με έναν κανονισμό, η κατάσταση είναι εξαιρετική και απαιτούμε το βέτο μας να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. (Αναμένουμε) μια απάντηση και μια επιπλέον προσπάθεια συμβιβασμού”, πρόσθεσε ο Ράου.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Πολωνία και η Ουγγαρία να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσει την σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου δεν απαντά στις αμφιβολίες τους.

Η Ουγγαρία δεν επιθυμεί συμβιβασμό

Η θέση της Βουδαπέστης σχετικά με το βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης είναι “απολύτως σταθερή”, επανέλαβε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του κράτους δικαίου.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ορμπάν τόνισε ότι οι ψήφοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι απαραίτητοι για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης. Σημείωσε επίσης ότι η σύνδεση πολιτικών θεμάτων με οικονομικά θέματα δεν είναι ένα νομικό ζήτημα, αλλά μια πολιτική απόφαση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας εμμέσως και αυτός την πρόταση της φον ντερ Λάιεν.

“Η θέση μας είναι απολύτως σταθερή και η δική τους απλώς μια πολιτική απόφαση”, υπογράμμισε ο Ορμπάν. “Η δική τους μπορεί να αλλάξει, η δική μας όχι. Δεν επιθυμώ έναν συμβιβασμό”.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει χθες Πέμπτη ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευθούν τη σύνδεση μεταξύ της αποδέσμευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές.

“Με τη στάση τους η Ουγγαρία και η Πολωνία βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση”, εκτίμησε.

-

Related posts

Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στο Μαγκρέμπ

banksnews

Κορονοϊός: Δείγματα αίματος ασθενών που ανέρρωσαν πωλούνται για τεστ αντισωμάτων έναντι εξωφρενικών τιμών

banksnews

Γερμανία: Κορυφαία ινστιτούτα προβλέπουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατα 4,2% φέτος

banksnews

Η ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία μιας νέας αναδυόμενης αγοράς

banksnews

Αδυναμίες στον μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών της ΕΕ διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

banksnews

Ισραήλ: Ανταλλαγή πυρών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

banksnews

Υεμένη: Τουλάχιστον 26 νεκροί από εκρήξεις και πυρά στο αεροδρόμιο του Άντεν

banksnews

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα απελευθερώσει σήμερα 900 Ταλιμπάν

banksnews

Γερμανία-κορονοϊός: Ανοιχτή η Μέρκελ στην παράταση της εργασίας με μειωμένο ωράριο

banksnews