Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα σχέδια της κυβέρνησης

«Αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια αποφάσεις, για το αν μπορεί να δοθεί αύξηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης» λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Τότε θα κάνουν «ταμείο» για να δουν τα περιθώρια που θα έχουν, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου με μειωμένο φόρο 0,28 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη την επιδότηση, θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα ή να ποντάρουν πως θα βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πολλούς λόγους που τους κάνουν να θέλουν να αλλάξουν από φέτος το σύστημα επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης:
– μέχρι το 2014, όταν η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως έφτανε ή ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας είχε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 210 εκατ. ευρώ το χρόνο για να επιδοτούνται (και προκαταβολικώς) οι δικαιούχοι που τα είχαν ανάγκη.
– από το 2015 μέχρι το 2017 η τιμή του πετρελαίου έπεσε παγκοσμίως έως 50% ή και 60% (κάτω και από 4 δολάρια το βαρέλι). Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση κάνοντας αντιπολίτευση … με τα «αναμένα μαγκάλια», αλλά αύξησε τους φόρους στα καύσιμα ενώ μείωσε μέχρι εξαφανίσεως το επίδομα πετρελαίου –και τους δικαιούχους του. Πλέον το κονδύλι δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ετησίως αλλά, με όλους τους «κόφτες» που έχουν μπει μετά το 2015, ούτε το ποσό αυτό φτάνει ολόκληρο σε όσους το έχουν ανάγκη,
– εν έτει 2019 και ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, οι κρατικοί φόροι παραμένουν στα ύψη, αλλά αυξάνονται και οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αν δεν αναχαιτισθούν οι ανατιμητικές τάσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί στον κίνδυνο να υποστεί ξανά την αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» που … άναψε στην Οικονομία τα προηγούμενα χρόνια με την υπερφορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα χθεσινά δεδομένα πάντως, μετά την επίθεση σε πετρελαιοπηγές στη Σαουδική Αραβία, οι ανατιμητικές πιέσεις δεν αναμένεται να εκδηλωθούν στις λιανικές τιμές πώλησης στη χώρα μας, πριν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα. Εκτιμάται συνεπώς πως υπάρχει περιθώριο χρόνου για αποφάσεις, αλλά στην κυβέρνηση βιάζονται γιατί θέλουν να σπάσει η «παράδοση» των τελευταίων ετών με τις καθυστερήσεις που έφταναν να χορηγείται …τον Ιούνιο (!) η β΄ δόση εξόφλησης του φόρου για πετρέλαιο που αγοράστηκε το χειμώνα.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τα νοικοκυριά, θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
– Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ
– Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
– Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.
Παρά τη μείωση του κονδυλίου όμως, όχι μόνον δεν αυξανόταν το ποσόν, αλλά παρέμεναν αδιάθετα και κάποια εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία περίσσευαν κάθε χρόνο …ελλείψει δικαιούχων!

Related posts

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο -Στις 792,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

banksnews

Βρούτσης: Τον Ιούνιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

banksnews

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα

banksnews