Image default
TOP STORIES

Αυτή είναι η λύση για τα ιταλικά κόκκινα δάνεια;

870x310px ItalianBank newΗ απάντηση στον καθαρισμό των επισφαλειών που εξακολουθούν να βαραίνουν τις ιταλικές τράπεζες μπορεί να βρίσκεται σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση που θα επιτρέψει στους δανειστές να πουλήσουν το χρέος τους με βαθιές εκπτώσεις χωρίς να αναγκαστούν να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια.

Ο νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πίτερ Σάιμον θέλει να διευκολύνει τις τράπεζες της περιοχής να πωλούν χρέη φτηνά χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόσουν έναν υπολογισμό γνωστό ως απώλεια λόγω αθέτησης (LGD), η οποία συνήθως χτυπά τους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών. Οι αντίπαλοι της αλλαγής δηλώνουν ότι μπορεί να αφήσουν τους δανειστές να γλιτώσουν πολύ εύκολα και να τιμωρήσουν εκείνους που έχουν ήδη μειώσει μεγάλο μέρος του αποθέματος επισφαλών δανείων σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες.

Οι κυριότεροι δικαιούχοι θα μπορούσαν να είναι οι ιταλικές τράπεζες δεύτερης βαθμίδας όπως η BPER Banca SpA που δεν έχουν ακόμη διαγράψει ή πωλήσει τόσο χρέος όσο οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές UniCredit SpA και Intesa Sanpaolo SpA. Η BPER ενδέχεται να είναι σε θέση να επιταχύνει τις πωλήσεις επισφαλών δανείων, εάν οι κανόνες εξομαλυνθούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεσάντρο Βαντέλι.

Οι ευρωπαϊκές αρχές θέλουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επίπεδα κακής πίστωσης για να ελευθερώσουν κεφάλαια για να δανείσουν σε υγιείς εταιρείες και να στηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά διχάζονται για το πώς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Ακόμα και μετά τη σημαντική μείωση αυτή τη χρονιά, οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από περίπου 324 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλότερο σύνολο στην Ευρώπη.

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες, το ένα τρίτο των τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων ως κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο Σάιμον σε συνέντευξή του. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα προς όφελος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ασφάλειας.»

Η Ντανιέλ Νουΐ, η οποία είναι επικεφαλής του εποπτικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει ότι ακολουθώντας τον δρόμο των LGD θα τιμωρήσει τους δανειστές που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και θα καταστρέψει την αξιοπιστία των μοντέλων τραπεζικών κινδύνων.

Οι αποποιήσεις LGD έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά με φειδώ. Η ΕΚΤ έδωσε στη Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ένα πάσο το 2016 όταν συμφώνησε να εκφορτώσει περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε επισφαλή δάνεια. Ακόμη και κάτω από την πρόταση του Σάιμον, οι αποποιήσεις θα πρέπει να ισχύουν μόνο για μεγάλες εκπτώσεις που μειώνουν σημαντικά την έκθεση της τράπεζας σε επισφαλή δάνεια.

«Για πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις, υπάρχει λίγο περιθώριο» χορήγησης αποποίησης, δήλωσε η Νουΐ σε ακρόαση στη Φρανκφούρτη στις 30 Νοεμβρίου. Μια «τεράστια επιχείρηση καθαρισμού θα μας τραβούσε την προσοχή».

Η ιταλική τραπεζική ένωση θεωρεί ότι οι μετριασμοί των κανόνων για τις LGD είναι χρήσιμοι για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων της Ευρώπης, δήλωσε κατά την ακρόαση ο κ. Φεντερίκο Κορνέλι, επικεφαλής των ρυθμιστικών υποθέσεων της ΕΕ.

Ο δείκτης FTSE Italia All-Shares Bank μειώθηκε κατά 0,7% στις 9:22 πμ στο Μιλάνο, σε σύγκριση με μείωση κατά 1% για τον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services με 44 μέλη.

«Η παγίδα που εμφανίζεται ξανά και ξανά είναι ο ηθικός κίνδυνος, αλλά αυτό είναι ένα αδύναμο επιχείρημα για μένα», δήλωσε ο Γκρέγκορι Τέρνμπουλ Σουάρτζ, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση 173 δισεκατομμυρίων λιρών στο Baillie Gifford στο Εδιμβούργο. «Αυτό το δυνητικό κόστος υπονομεύεται από το κέρδος από τη συρρίκνωση αυτού του προβλήματος σε ένα διαχειρίσιμο μέγεθος. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μη ποινικό τρόπο για τις τράπεζες.»

Η BREP, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ανά αριθμό καταστημάτων, σχεδιάζει να μειώσει τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 13,5% του συνολικού δανεισμού έως το 2020 από περίπου 20,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει μέσω πωλήσεων.

Οποιοδήποτε μέτρο επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης επισφαλών δανείων θα πρέπει να καλωσοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της BPER, κ. Βαντέλι, σε απάντηση στις ερωτήσεις του Bloomberg.

«Έχουμε επίσης σχεδιάσει και ξεκινήσει μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων επισφαλών δανείων», ανέφερε. «Αυτές οι πωλήσεις μπορούν να ενταθούν εάν η εποπτική αρχή αποφασίσει να προβεί σε διορθώσεις του ισχύοντος μηχανισμού, προκειμένου να μειώσει τις κυρώσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης.»

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, μια τράπεζα που πωλεί μερικά από τα επισφαλή χρέη της για λιγότερο από ό, τι προέβλεπε στα μοντέλα κινδύνου της, πρέπει να προσαρμόσει το μοντέλο, ενδεχομένως μειώνοντας τα επίπεδα του ρυθμιστικού κεφαλαίου της. Οι ερευνητές της Τράπεζας της Ιταλίας έδειξαν ότι η αύξηση των LGD κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες θα μείωνε τον δείκτη κεφαλαιακής απαίτησης Tier 1 μεταξύ δείγματος ιταλικών τραπεζών κατά 90 έως 190 μονάδες βάσης. Μια μονάδα βάσης είναι 0,01 της εκατοστιαίας μονάδας.

Επί του παρόντος, οι τράπεζες που επιθυμούν την παραίτηση από την LGD θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο τους είναι «δομικά υγιέστερο» από το τμήμα που πωλείται, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Σνάιντερ, σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey & Co.

«Εάν μπορείτε να δείξετε ότι το υπόλοιπο είναι σημαντικά υγιέστερο και ανθεκτικό στις κρίσεις, αυτό το κίνητρο έχει οικονομική λογική», δήλωσε ο Σνάιντερ, ο οποίος συμβουλεύει ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πρέπει να έχετε έναν μηχανισμό ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι δεν σπάτε το φράγμα.»

Related posts

Το δόγμα Μακρόν

banksnews

Οι επενδυτές που θέλουν να προβλέψουν το 2018, πρέπει να κοιτάξουν πίσω στο 1994

banksnews

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία

banksnews

Leave a Comment