Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σάλος στην πολιτική σκηνή λόγω επαναπροσέγγισης του Κόμματος των Ελευθέρων με εξτρεμιστική οργάνωση

Σάλο φέρεται να προκαλεί η σημερινή δήλωση του Μίχαελ Σνέντλιτς, του γενικού γραμματέα του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης (σ.σ. το οποίο μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συμμετείχε στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα), για επαναπροσέγγισή του με το “Αυστριακό Κίνημα για τη Διατήρηση της Ταυτότητας”, το οποίο αξιολογείται από την Αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως ακραία οργάνωση.

“Κάναμε το λάθος στη διάρκεια της διακυβέρνησης να πιστεύουμε ότι πρέπει να υποχωρούμε και, έπειτα από κάλεσμα του Σεμπάστιαν Κουρτς (σ.σ. του τότε και νυν καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος) να διαχωρίζουμε τη θέση μας”, τονίζει ο Σνέντλιτς σε συνέντευξή του στο ακροδεξιό διαδικτυακό περιοδικό Info Direkt, διαμηνύοντας πως “όμως τώρα, αυτές οι αποστασιοποιήσεις (σ.σ. από την ακραία οργάνωση των Ταυτοτήτων) έχουν τελειώσει οριστικά”.

Αφορμή για τη δήλωση του γενικού γραμματέα των Ελευθέρων ήταν η κριτική που ασκήθηκε σε υπόθεση στο Σάλτσμπουργκ, όπου ο 17χρονος Ρόμαν Μέζενεντερ, ο οποίος πρόσκειται στην ακραία οργάνωση των Ταυτοτήτων, γράφηκε ως μέλος και στη Νεολαία των Ελευθέρων.

Όπως διατείνεται ο Μίχαελ Σνέντλιτς, δεν θα επιτρέψει “να σέρνονται στη λάσπη Αυστριακοί πολίτες με καθαρό μητρώο”, καθώς για τον ίδιο “η κόκκινη γραμμή είναι το ποινικό δίκαιο, τα υπόλοιπα είναι ελεύθερη έκφραση γνώμης, και αυτό είναι τελείως σημαντικό τόσο ανθρώπινα όσο και από άποψη στάσης”.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν απόψε άμεσες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, με τον ‘Αξελ Μέλχιορ, τον γενικό γραμματέα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να καταγγέλει πως “το γεγονός ότι το Κόμμα των Ελευθέρων παραδέχεται ανοικτά την πρόθεσή του για αδελφοποίηση με τους ακραίους ακροδεξιούς είναι για ένα δημοκρατικό κόμμα αναξιοπρεπές και επικίνδυνο”.

“Επιπλέον, η κατάθεση αγάπης του Κόμματος των Ελευθέρων προς την οργάνωση των Ταυτοτήτων αποδεικνύει σαφώς για μία ακόμη φορά πως ο Νόρμπερτ Χόφερ (σ.σ. ο αρχηγός του κόμματος) δεν έχει πλέον τον έλεγχο του, έχοντας παραδώσει την διοίκησή του στον Χέρμπερτ Κικλ (σ.σ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Εσωτερικών) και στους έμπιστους του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Μίχαελ Σνέντλιτς”, τονίζει ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος.

“Δεν πρέπει να εκφράζεται καμία έκπληξη από αυτή την εξέλιξη”, τονίζει σε αποψινές καταγγελίες του ο Κρίστιαν Ντόιτς, ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, επισημαίνοντας ότι ” συνενώνονται και πάλι τελείως επίσημα, αυτά που ποτέ δεν είχαν χωρίσει” (σ.σ. το Κόμμα των Ελευθέρων και η οργάνωση των Ταυτοτήτων).

Σε αποψινή ανακοίνωσή της, η μεγάλη ανθρωπιστική οργάνωση “SOS-Συνάνθρωπος” καταγγέλλει ότι για μία ακόμη φορά προκύπτει “μία σύντηξη ανάμεσα στο Κόμμα των Ελευθέρων και στην ριζοσπαστική ακροδεξιά σκηνή”, και ότι με τις δηλώσεις του Σνέντλιτς “το ίδιο το κόμμα του εκτοξεύεται στο ακραίο περιθώριο της δημοκρατίας”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην δεκαεξάμηνη διάρκεια της συγκυβέρνησής του με το Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε διακόψει , τουλάχιστον σύμφωνα με τροπολογία στο καταστατικό του, τους δεσμούς του με το ακροδεξιό εξτρεμιστικό Κίνημα των Ταυτοτήτων, μέλη του οποίου δεν μπορούσαν να προσχωρήσουν ως μέλη στους Ελεύθερους.

Η αποκάλυψη της λήψης χρηματικού εμβάσματος, ύψους 1.500 ευρώ που είχε δεχθεί στις αρχές του 2018 ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης “Κίνημα Ταυτοτήτων Αυστρίας” , ως στήριξη της από τον μετέπειτα δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, είχε προκαλέσει στα τέλη Μαρτίου του 2019 πρωτοφανή σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό.

Προφανώς, για να αποφύγει ενδεχόμενο πλήγμα στη μεγάλη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας και στην εικόνα του στο εξωτερικό, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει από τον τότε κυβερνητικό εταίρο του, το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να διαχωρίσει σαφώς την θέση του από “ακραίες και ριζοσπαστικές ομάδες”.

Η απαίτηση αυτή του καγκελάριου είχε προκαλέσει, για πρώτη φορά, κάποιον κλονισμό στην “υποδειγματική αρμονία” που επικρατούσε στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 18 Δεκεμβρίου 2017, και η οποία τερματίστηκε πλέον στα τέλη Μαΐου του 2019 λόγω της διαβόητης “Υπόθεση Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο τότε αντικαγκελάριος της Αυστρίας και τότε αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

“Δεν ανέχομαι καμία μπερδεμένη συναναστροφή με αυτό το ακροδεξιό κίνημα (σ.σ. Κίνημα Ταυτοτήτων), και ως εκ τούτου αναμένω ότι το Κόμμα των Ελευθέρων θα πάρει σαφώς θέση, και, εφόσον υπάρχουν εδώ διασυνδέσεις, θα επέμβει και θα τις διακόψει”, είχε διαμηνύσει τον Μάρτιο του 2019 ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως “κάθε μορφή διασύνδεσης με αυτό το κίνημα πρέπει να διαλυθεί”.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μπορέλ: Η απόφαση για τα Βαρώσια ίσως περιπλέξει τις προσπάθειες για το Κυπριακό

banksnews

Κύπρος: Ανώτατο όριο 350 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις

banksnews

Επίθεση στη Νίκαια: Η οικογένεια δράστη περιγράφει έναν μοναχικό νέο που είχε στραφεί στη θρησκεία

banksnews

Οι ΗΠΑ πληρώνουν τη Ρωσία για τον ιατρικό εξοπλισμό που έστειλε για την καταπολέμηση του κορονοϊού

banksnews

Σύσταση ΕΚΤ σε τράπεζες: Μην διανέμετε μερίσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 (upd)

banksnews

Η Covid-19 και το Black lives matter τα γεγονότα που διαμοιράστηκαν περισσότερο στο Twitter το 2020

banksnews

Οι χώρες του ΠΟΥ εγκρίνουν μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της αντίδρασης στην πανδημία

banksnews

Από αύριο, στις 5 το πρωί, η Ιταλία μετατρέπεται σε κόκκινη ζώνη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου

banksnews

Το εμβόλιο στο επίκεντρο της προεδρίας της Πορτογαλίας στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2021

banksnews