Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Διαπραγματεύσεις για διακυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Νεοφιλελεύθερων

Δύο και πλέον εβδομάδες μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στο ομόσπονδο κρατίδιο και στον δήμο της Βιέννης και έπειτα από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών με τα άλλα κόμματα της τοπικής Βουλής – που είναι συγχρόνως και δημοτικό συμβούλιο — ο νικητής τους, ο αρχηγός των Βιεννέζων Σοσιαλδημοκρατών και από τον Μάιο 2018 τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, Μίχαελ Λούντβιγκ, ανακοίνωσε το απόγευμα πως ξεκινά συγκεκριμένες πλέον διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση με το (σ.σ. θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερων τάσεων) τέταρτο σε δύναμη κόμμα ΝΕΟΣ.

“Ήλθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι νέο”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος προτίθεται να ανοίξει μία πόρτα σε ένα “προοδευτικό συνασπισμό”, και του οποίου η σχετική απόφαση για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το ΝΕΟΣ είχε εγκριθεί νωρίτερα ομόφωνα από το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών και με συντριπτική πλειοψηφία (με μόνον δύο ψήφους “κατά”) από τη διοικούσα επιτροπή τους.

Ο ίδιος ανέφερε, πως οι διερευνητικές συνομιλίες αποκάλυψαν γρήγορα “με ποιο κόμμα θα είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία” και επισήμανε ότι τόσο το ΝΕΟΣ όσο και οι Πράσινοι — με τους οποίους οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν στη Βιέννη από το 2010 έως τώρα — έχουν “πολλές ομοιότητες” όσον αφορά το περιεχόμενο, αλλά στις διερευνητικές συνομιλίες εμφανίστηκαν “οι διαφορές στην έμφαση στο περιεχόμενο κατά την εφαρμογή”.

Κατά την άποψή του, η απόφαση του για συνεργασία με το NEOS συνδέεται φυσικά πάντα με κίνδυνο, καθώς το κόμμα αυτό “δεν έχει πολλή κυβερνητική εμπειρία, εκτός από τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ”.

“Αλλά είμαι πεπεισμένος – επίσης με βάση τις πολλές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – ότι ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής του ομάδας και επικεφαλής υποψήφιος του ΝΕΟΣ στις εκλογές Κρίστοφ Βίντερκερ, θέλει πολύ σοβαρά να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση “, τόνισε ο νυν και μελλοντικός δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Από την πλευρά του, ο Κρίστοφ Βίντερκερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, έκανε λόγο για μία “ιστορική ημέρα” για το ΝΕΟΣ, και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Όπως επισήμανε, “είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα με διαφορές σε πολλούς τομείς πολιτικής, αλλά θα πλησιάσουμε σε διαφορετικές περιοχές και θα αναπτύξουμε κοινά οράματα για την πόλη, και αυτό σίγουρα θα είναι η πρόκληση και το καθήκον στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού”.

Κατά την άποψή του, οι διερευνητικές συνομιλίες έδειξαν ότι “μπορούμε να κάνουμε καλούς συμβιβασμούς σε πολλούς τομείς και που είναι καλοί για αυτήν την πόλη, και γι ‘αυτό είμαι πολύ σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε καλά”.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ξεκινώντας τις διερευνητικές επαφές με τα άλλα κόμματα, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, είχε αφήσει αναπάντητο το ερώτημα εάν θα συνεχίσει την μέχρι τώρα συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών του με τους Πράσινους.

Αυτή την θεωρούμενη “ιστορική” συνεργασία, είχε αρχίσει για πρώτη φορά το 2010, και είχε συνεχίσει και μετά τις εκλογές του 2015, ο προκάτοχός του μέχρι τον Μάιο του 2018, δήμαρχος και κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ, με την τότε αρχηγό των Πράσινων, την ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου, η οποία διετέλεσε αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης από το 2010 έως τον Ιούνιο 2019.

Ανοιχτό, ο Μίχαελ Λούντβιγκ είχε αφήσει επίσης το ενδεχόμενο ως προς μία νέα μορφή συνασπισμού, με κάποιο άλλο από τα δύο κόμματα, είτε με το δεύτερο πλέον σε δύναμη συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είτε με το τέταρτο σε δύναμη, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη, το ποσοστό συμμετοχής από το 75% το 2015 περιορίστηκε τώρα στο 65,3%, ενώ έλαβαν : το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ποσοστό 41,6% και 46 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 20,4% και 22 έδρες, οι Πράσινοι 14,8% και 16 έδρες, το ΝΕΟΣ 7,5% (8 έδρες) και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων 7,1% (8 έδρες).

Στο δημοτικό συμβούλιο και στην τοπική Βουλή δεν θα εκπροσωπείται το νεοεμφανιζόμενο κόμμα “Ομάδα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε” του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, καθώς με ποσοστό 3,3% υπολείπεται του εκλογικού μέτρου του 5%.

-

Related posts

Αυστρία κατά Γερμανίας για τις διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

banksnews

Η Αυστρία ζήτησε ξανά να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία

banksnews

Γαλλία: Αυστηρότερα μέτρα στο Μπορντό με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού

banksnews

Leave a Comment