Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημίωση ενοικίου: Πως «ξεμπλοκάρονται» οι λανθασμένες αιτήσεις

Μισθωτήρια συμβόλαια που δεν έχουνε δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της

ΑΑΔΕ

, συνιδιοκτησίες άλλα και λανθασμένες καταχωρήσεις για ποσά των ενοικίων είναι τα συνήθη λάθη που έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τις

αποζημιώσεις ενοικίων

.

Τα προβλήματα αυτά παγώνουν την διαδικασία των αιτήσεων όπως και έγινε σε 200.000 περιπτώσεις και ιδιοκτήτες που θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα Covid-19 και να κάνoυν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει αίτηση τους.

Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι εάν είναι ίδιες οι καταχωρήσεις για το μηνιαίο μίσθωμα και το αρχικό ποσό που δηλώθηκε, εάν είναι σε ισχύ η συμφωνία μίσθωσης όπως επίσης και αν έχει καταχωρηθεί σωστά το είδος του μισθώματος, εάν πρόκειται δηλαδή για επαγγελματική μίσθωση για κατοικία και τα λοιπά.

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει με τους μισθωτές τους, δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω των λαθών αυτών. Ως εκ τούτου, στους ιδιοκτήτες αυτούς βεβαιώθηκε ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση λόγω υπολογισμού εκπτώσεων φόρου βάσει δηλώσεων Covid.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Ειδικότερα, οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:* Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.* Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.* Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).
Επίσης, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, «θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες». Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του. Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Εξάλλου με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την υποβολή της δήλωσης Covid, στις περιπτώσεις που έχει επέλθει μείωση μισθώματος τουλάχιστον 30%.

Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση:* Σε περίπτωση που, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, οι εκμισθωτές ακινήτων οφείλουν να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση Covid) για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020, κατά περίπτωση.Η ως άνω δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, υποβάλλεται μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση, με εξαίρεση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.* Η δήλωση Covid για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με μείωση του μισθώματος κατά τουλάχιστον 30%, πρέπει να υποβληθεί μέχρι και την 20ή Νοεμβρίου 2020.
Προκειμένου να υποβληθεί η δήλωση Covid, θα πρέπει μέχρι την ως άνω ημερομηνία να έχει υποβληθεί η αρχική ή η τροποποιητική δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.

Η αποδοχή της δήλωσης Covid για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από τους μισθωτές θα μπορεί να διενεργείται μέχρι και την 27η Νοεμβρίου 2020.

Ειδήσεις σήμερα: Άφαντος ακόμα ο Χρήστος Παππάς – Τον έψαξαν σε Ιωάννινα και ΠαπάγουΟι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου remdesivir για τους ασθενείς με κορωνοϊόΧαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Έχουμε μεγάλο θέμα στις Σέρρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Παράταση έως τέλος Ιουνίου για την αποζημίωση 2.000 ευρώ στους οικογενειακούς ιατρούς

banksnews

Σταϊκούρας: Και τα ενοίκια στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών το 2020

banksnews

«Μεγάλο παζάρι» για τα δάνεια 1,5 τρισ. από Ταμείο Ανάκαμψης, ESM και ΕΤΕπ

banksnews

«Πράσινο φως» σε τρία έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 477 εκατ. ευρώ

banksnews

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banksnews

Επίδομα 600 ευρώ: Την Πέμπτη ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων

banksnews

Έως και 17.000 οι «λειψές» αιτήσεις για την «Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ»

banksnews

ΔΕΗ: Αντλεί 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% – Υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές το ομόλογο

banksnews

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει δυνατότητα για άνοιγμα κι άλλων κλάδων της οικονομίας

banksnews