Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι, έχοντας κοντά του την οικογένειά του.

Ο ντ’Εστέν τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και είχε νοσηλευθεί αρκετές φορές, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα μέσα Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το Europe1, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Τουρ, απ΄ όπου όμως έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι για να συνεχίσει την ανάρρωσή του κατ’ οίκον. Σύμφωνα με το Europe1, o ντ’Εστέν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και τον Σεπτέμβριο, με πνευμονική λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ντ’Εστέν έκανε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του στις 30 Σεπτεμβρίου όταν παρευρέθηκε στην κηδεία ενός άλλου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ποιος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είναι Γάλλος πολιτικός που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981.

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια ντ’ Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής.

Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Related posts

Σε τι αφορά την Ελλάδα η καταστατική “ενίσχυση” του ESM

banksnews

Ιράν: Ισχυρή έκρηξη στην επαρχία της Τεχεράνης

banksnews

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιβάνου έπαιξε στα ρωμαϊκά ερείπια του Μπααλμπέκ για να στείλει ένα μήνυμα σθένους

banksnews

ΗΠΑ: Λευκός αστυνομικός κατηγορείται για τη δολοφονία ενός μαύρου στο Τέξας

banksnews

Γαλλία: Συνεχίζεται η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα

banksnews

Ναβάλνι: Ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή μου

banksnews

Η Tesla θα λανσάρει μπαταρίες LFP χωρίς κοβάλτιο

banksnews

Κύπρος: 152 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Βρετανία: Οι Εργατικοί ζητούν την οικονομική στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία

banksnews