Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανεβάζει επιδόσεις η ElvalHlacor κόντρα στο δεύτερο lockdown

Σαφώς ικανοποιητικά φαίνεται να εξελίσσεται η πορεία της ElvalHalcor το δεύτερο φετινό εξάμηνο, καθώς οι οικονομικές της επιδόσεις εμφανίζονται -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- βελτιωμένες σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2020.

Ειδικότερα, η ElvalHalcor κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου περιόρισε το ποσοστό πτώσης των εργασιών της σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο Σεπτέμβριος κινήθηκε ανοδικά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Επιπρόσθετα, η ανοδική πορεία του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν φαίνεται πως θα ανακοπεί στη συνέχεια. «Τα κράτη και οι επιχειρήσεις είναι αυτή τη φορά πολύ πιο προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός lockdown, καθώς διαθέτουν πλέον εμπειρία και επίσης είχαν τη χρονική δυνατότητα να προετοιμαστούν. Εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι να αλλάζει και να επιδεινώνεται στη ζήτηση και τις παραγγελίες μας» δηλώνουν - κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο.

Πέραν αυτών, η άνοδος που έχει σημειωθεί στις διεθνείς τιμές του αλουμινίου και του χαλκού από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, αφήνει σαφή περιθώρια αισιοδοξίας ότι το αρνητικό (μη λειτουργικό) αποτέλεσμα από την αποτίμηση των αποθεμάτων του εννεαμήνου (10 εκατ. ευρώ) θα εμφανιστεί μειωμένο στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

Αναμφίβολα, το 2020 χαρακτηρίζεται για την ElvalHalcor ως μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς λόγω της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης σε πολλές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα και την υποχώρηση των τιμών. Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε στο εννεάμηνο από τα 123,5 στα 101 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν από τα 60,2 στα 24 εκατ. ευρώ (επηρεασμένα από μη λειτουργικό αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλων 10,1εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, ο εισηγμένος όμιλος:

  1. Κατάφερε να διευρύνει τα μερίδιά του σε αρκετές επιμέρους αγορές, με την Halcor μάλιστα να ανεβάζει στο εννεάμηνο τον όγκο των πωλήσεών της ( 2,2%).
  2. Ολοκλήρωσε την επένδυση του νέου έλαστρου της Elval, η οποία θα είναι πλήρως παραγωγική από το τέταρτο φετινό τρίμηνο και έτσι θα μπορεί να ενισχύσει τις σχετικές πωλήσεις μέσα στο 2021.
  3. Οι εξελίξεις σχετικά με τους δασμούς (2,72%) που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Elval (φύλλα αλουμινίου) -ακόμη και αν δεν αναιρεθούν στη συνέχεια- είναι ασήμαντης επίπτωσης για τις πωλήσεις του ελληνικού Ομίλου στη χώρα και μάλιστα ενδεχομένως να αποτελέσουν και συγκριτικό πλεονέκτημα στο μέλλον, καθώς για το 70% των ανταγωνιστών της Elval οι δασμοί υπερβαίνουν το 10%.
  4. Αν και είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν πιθανές επιδράσεις από την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να είναι θετικές λόγω των εξαγγελιών του Τζον Μπάιντεν υπέρ της πράσινης οικονομίας και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σε περίπτωση που οι εξαγγελίες αυτές επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε θα οδηγηθούμε σε αύξηση της ζήτησης για παραγόμενα προϊόντα από την ElvalHalcor.

Γενικότερα, ο εισηγμένος όμιλος δεν διέκοψε τις επενδύσεις του λόγω της πανδημίας (στο εννεάμηνο 65,7 εκατ. για την Elval και 16 εκατ. για την Halcor) και στρατηγική του είναι να κερδίσει μερίδια αγοράς σε τομείς που υπόσχονται σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον.

Related posts

Αύξηση 50,4% στα προ φόρων κέρδη της Ευρωπαϊκής Πίστης το 9μηνο

banksnews

Η ΕΛΚΑ θα προμηθεύσει με υποβρύχια καλώδια το αιολικό Mayflower Wind

banksnews

Trastor: Στις 10 Ιουνίου η αποκοπή δικαιώματος προτίμησης

banksnews

Η Mytilineos επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

banksnews

Σαράντης: Αύξηση πωλήσεων 25% το α’ τρίμηνο

banksnews

Προσφορά στο διαγωνισμό για την τουρκική Milli Piyango κατέθεσε η Sazka

banksnews

Οι χριστουγεννιάτικες προσφορές στα καταστήματα Wind

banksnews

Εξατομικευμένα online ασφαλιστικά πακέτα για ΙΧ από Eurobank και Eurolife

banksnews

Sato: Εγκρίθηκε η Συμφωνίας Εξυγίανσης από τη ΓΣ

banksnews